Paljon uutta Ubuntu-maailmassa: Ubuntu Touch, ja seuraava Ubuntu Developer Summit jo ensi viikolla!

Ubuntu Touch -julkistuksien saama vauhdikas lähtö ovat kiristämässä tahtia myös muualla.Ubuntu Tablet (sivulta http://www.canonical.com/about-canonical/news-and-events)

Ubuntu puhelimille julkistettiin tammikuun alussa, ja sai paljon lehtipalstatilaa ollen strategisesti sijoitettu viikkoa ennen CES-messuja. Silloin vielä ainoastaan esiteltiin ohjelmistoa vanhemmalla Samsung Galaxy Nexus -puhelimella.

Ubuntu tableteille julkistettiin reilu viikko sitten, jonka jälkeen sekä puhelimien että tablettien lähdekoodi avattiin maailmalle. Tämän jälkeen kehittäjäyhteisön suosio on räjähtänyt, sillä Canonicalin tarjoamien Samsung Galaxy Nexus-, LG Nexus 4-, Asus Nexus 7- ja Samsung Nexus 10 -laitteiden (2 puhelinta ja 2 tablettia) Ubuntu-esiversioiden lisäksi yhteisö on työstänyt runsaasti muitakin. Daniel Holbachin Ubuntu Touch -laitesovitusaloitteen, kirjoitettujen sovitusohjeiden ja XDA-foorumeiden avulla Ubuntua on sovitettu jo useille kymmenille puhelimille ja tableteille. Huom: Vaikka laitteita voi käyttää Ubuntulla ja käyttöliittymä on jo nyt hieno ja toimiva, kaikki tämä on tarkoitettu vain ohjelmistokehittäjille / innokkaille harrastajille. On oletettavaa, että jo asennuksen kommervenkkien takia tavallisille käyttäjille sopii parhaiten se, että Ubuntu-tuotteita ilmestyisi kaupan hyllylle ensi vuoden vaihteessa.

Ubuntu Touch kokonaisuutena saavutti suurta huomioita Barcelonan Mobile World Congress -tapahtumassa, saaden muun muassa CNET:n “Best of MWC” -palkinnon ohittaen täpärästi Firefox OS:n. MWC:ssähän oli tunnetusti myös suomalaisväriä Jollan muodossa, ja siellä nähtiin mielenkiintoinen “ystävät & haastajat samassa pöydässä” -keskustelu, jossa keskustelivat Canonicalin Mark Shuttleworth, Mozillan Mitchell Baker ja Jollan Marc Dillon. Näiden lisäksi haastajia markkinoillahan ovat Samsungin ja Intelin Tizen sekä BlackBerry (entinen RIM). Sekä Jolla, Ubuntu että BlackBerry käyttävät MeeGostakin tuttua Qt:ta pohjana käyttöliittymilleen, vaikka alemman tason tekniset ratkaisut eroavatkin. Ubuntu on meille tuttu Ubuntu-jakelu, Jolla käyttää MeeGon jatkajaa Meriä, ja Blackberry ei käytä Linuxia lainkaan vaan omaa QNX-käyttöjärjestelmäänsä.

Ikään kuin tässä ei olisi riittävästi pureskeltavaa, Ubuntu Developer Summitin tiimoilta kerrottiin fridge.ubuntu.com:ssa ja Jono Baconin toimesta, että tapahtumaa aletaan järjestää useammin, kerran kolmessa kuukaudessa, ja se siirtyy ainakin alustavasti kokonaan Internetiin. Linkkien kautta löytyy pidemmät perustelut siitä, miten tämä auttaa yhteisöä osallistumaan ja toisaalta minkälaisia ongelmia saattaa tulla.

Viimeisenä todellisena pommina, josta keskustellaan jo nyt runsaasti, ja lisää ensi viikon UDS:ssä, Canonicalin Rick Spencer nosti esille aiempien “jatkuvan julkaisun” suunnitelmien käynnistämisen saman tien eikä vasta 14.04 LTS:n jälkeen. Tämä tarkoittaisi puolivuosittais-Ubuntujen korvaamista jatkuvasti päivittyvällä Ubuntulla, josta kahden vuoden välein tavalliseen tapaan tuotettaisiin pitkäaikaisesti tuettu LTS-julkaisu. Suurin mullistus liittyy puolitoista vuotta sitten aloitettuun päivittäisen laadunvalvonnan parantamiseen, jonka tarkoituksena on tuoda kehitysversion käytettävyys samalle tasolle kuin mitä puolivuosittaisjulkaisuissa. Rickin mukaan Ubuntu ”Raring Ringtail” on jo tänä päivänä yhtä käytettävä kuin Ubuntu 12.10 oli julkaisuhetkellä, vaikka epäilyksiä ja soraääniäkin on ymmärrettävästi.

Kaikesta päätellen tätä “rolling releasea” ollaan vahvasti ajamassa, eikä toistaiseksi ainakaan ole löytynyt mitään lopullista lykkäystä vaativaa ongelmaa. Paljon on kuitenkin tekemistä, ja osa Ubuntu sisarprojekteista on ymmällään. Kubuntu ihmettelee, miten KDE-päivitykset tulisi jatkossa jakaa. Mythbuntu taas sattumalta siirtyi “vain LTS” -linjaan jo 12.04 LTS:n yhteydessä, ja tekevät oman PPA-kanavan kautta oman tonttinsa päivityksiä. Sekä tavallisina päivityksinä että PPA:iden kautta epäilemättä tullaan näkemään entistä enemmän uusia ohjelmistoja LTS-julkaisuille.

Tämä viimeinen asia sopii hyvin Ubuntu Suomen linjalle, sillä olemme jo pitkään suositelleet kaikille tavallisille käyttäjille pitkäaikaisesti tuettua LTS-julkaisua. Uutuutena 12.04 LTS:ssä on puolivuosittain päivittyvä laitetuki uuden asennuslevyn muodossa – jos nyt asentaa tuoreen 12.04.2 LTS:n, laitetuki vastaa Ubuntu 12.10:n laitetukea, eli toimii myös uudemmilla kaupasta ostetuilla koneilla.

Timo Jyrinki

 

2 Responses to “Paljon uutta Ubuntu-maailmassa: Ubuntu Touch, ja seuraava Ubuntu Developer Summit jo ensi viikolla!”

  1. jeppels Says:

    Ihan kiva varmasti tuo Rolling Release malli mutta, itse koitin päivittää tuohon 12.04.02 ne quantal kernelit ja xserverin niin sen jälkeen ei ollut mahdollista enää käyttää ATI Legacy 13.1 suljettuja ajureita.

    Tuo Rolling Release meininki sopii varmasti niille jotka eivät tarvitse suljettuja ajureita vaan menee niillä avoimilla, se on vähän huono juttu jos haluaa käyttää Steamia ja pelata pelejä.

  2. Timo Jyrinki Says:

    jeppels: Joo tuo on varmaan ihan bugi liittyen AMD:n lopettamaan tukeen vanhemmille Radeon HD 2000 – 4000 -sarjan korteille. Mikäli AMD ei tue enää lainkaan uudemmilla Linuxeilla tuon sarjan kortteja Legacy-ajureissaan, asiaa ei pysty edes korjaamaan vaan ongelmana tulee lieveilmiönä muuten uudemman laitetuen mukana, ja näiden korttien omistajat joutuvat olemaan päivittämättä. Oletuksenahan laitetukea ei muuteta jo Ubuntua käyttäville. Mikäli AMD:lta löytyy vielä riittävää legacy-tukea esim. 3.5-kernelille, ongelma voidaan sentään korjata.

    Avoimet ajurit toki päivittyvät parempiin quantalin versioilla myöskin, itse pelailen monia pelejä kuten Limboa ja Rochardia Radeonilla, 12.04.2:n avoimilla ajureilla. Raskaimmat pelit vaatisivat kyllä sen valmistajan suljetun ajurin.

    LTS:iinhän tuo varsinainen Rolling Release ei suoraan vaikuta mitenkään, vaan tämä laitetuen päivittäminen oli jo aiemmin suunniteltu asia.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!