Päivittäminen

Koko Ubuntun päivittämistä uudempaan tarjotaan Päivitysten hallinta -ohjelman kautta automaattisesti, kun päivitys on saatavilla.

Pitkäaikaisen tuen Ubuntu-julkaisut (”LTS”)

Aiemmasta LTS-versiosta uudempaan päivittäminen onnistuu seuraavien versioiden välillä:

Ubuntu 16.04 LTS → Ubuntu 18.04 LTS

Päivitystä alettiin tarjota elokuussa 2018.

Ubuntu 14.04 LTS → Ubuntu 16.04 LTS

Pitkäaikaisten julkaisujen (”LTS”) tuki jatkuu viisi vuotta, joten niissä pysymällä koko Ubuntu tulee päivittää seuraavaan julkaisuun vain 2-5 vuoden välein.

Puolivuosittaiset Ubuntu-julkaisut, esimerkiksi

(Ubuntu 18.04 LTS → Ubuntu 18.10, jos haluaa)

Ubuntu 16.10 -> Ubuntu 17.04

Ubuntu 17.04 -> Ubuntu 17.10

Puolivuosittaisia julkaisuja tuetaan tietoturvapäivityksin vain 9kk, joten käytännössä niistä päivitetään seuraavaan reilun puolen vuoden välein. Jos versio johon päivitetään on pitkäaikaisesti tuettu, siinä voidaan jatkossa myös pysyä.

Ennen päivitystä vilkaise tunnetut ongelmat julkaisumuistioista: 14.04 LTS, 12.04 LTS.

Ubuntu

Päivitysten hallinta
Suositelluin tapa päivittää Ubuntu on käynnistää päivitysohjelma:

Unity-valikko → Päivitysten hallinta
Päivitysohjelma ilmoittaa aikanaan automaattisesti uudesta jakeluversiosta, paitsi päivitettäessä LTS-versiosta tavalliseen jakeluversioon.

Ongelmanratkaisuohjeita.

Jos haluat päivittää pitkäaikaisesti tuetusta Ubuntu-versiosta (”LTS”) tavalliseen Ubuntu-versioon, tulee päivitystiheys vaihtaa Ohjelmalähteet-asetuksista: Unity-valikko → Ohjelmalähteet → Päivitykset. Vaihda Julkaisupäivitys-kohtaan Tavalliset julkaisut. Lopuksi napsauta Sulje ja hyväksy ohjelmalähteiden lataus uudelleen. Tämän jälkeen Ubuntu ilmoittaa automaattisesti myös tavallisista julkaisuista. Huomaa, että pitkän tuen julkaisuissa pysyminen on usein järkevää ja helpompaa!

Englanninkieliset ohjeet: http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading

Kubuntu

Suositelluin tapa päivittää Kubuntu on Adept-päivitysohjelmalla

Paina Alt+F2. Kirjoita aukeavaan ikkunaan update-notifier-kde -u” ja napsauta suorita/ok/tms. Myös pitämällä tavalliset päivitykset ajan tasalla ilmoittaa Adept aikanaan päivityksestä ja opastaa päivityksen loppuun. Ongelmanratkaisuohjeita.

Englanninkieliset Kubuntun päivitysohjeet löytyvät Ubuntun yhteisön ohjeista.

Palvelinasennuksen päivittäminen

Jos järjestelmässä ei ole asennettuna yksikään *buntu-desktop-paketti, eli kone on palvelinkäytössä tai käytössä on jokin vaihtoehtoinen työpöytäympäristö tai ikkunanhallinta, onnistuu päivitys näin:

Asenna update-manager-core komennolla
sudo aptitude install update-manager-core
Aja päivitystyökalu komennolla
sudo do-release-upgrade
Seuraa näyttöön tulevia ohjeita
Ongelmanratkaisuohjeita

LTS-versioiden päivittyvä laitetuki

LTS-päivitysversiot, esimerkiksi 16.04.2 LTS, tarkoittavat uutta asennuslevyä joka sisältää: 1. jo julkaistut päivitykset, ja 2. uusimman laitetuen uusille tietokoneille ja oheislaitteille. Uuden päivitysversion ilmestyessä Ubuntu-käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään, sillä samat päivitykset tulevat verkon yli kaikille käyttäjille. Aiemmin Ubuntun asentaneet eivät kuitenkaan siirry automaattisesti tuoreimman laitetuen käyttäjiksi. Uutta laitetukea tarvitaan pääasiassa asennettaessa Ubuntua juuri ostetuille tietokoneille. Mikäli käyttäjä haluaa, hän voi alla olevalla ohjeella valita itse siirtymisen tuoreemman laitetuen käyttäjäksi.

Alla Ubuntu Suomen ohje laitetuen päivittämiseen komentoriviltä (Unity-valikko -> Pääte). Tarkista komennon syöttämisen jälkeen, ennen päivityksen aloittamista, ehdotettujen toimenpiteiden luettelo. Eritoten se, ettei mitään tärkeitä paketteja ehdoteta poistettavaksi, joita ei korvata alempana tulosteessa vastaavalla toisella paketilla.

Ubuntu 18.04 LTS: Ubuntu 18.04.2 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 18.10:n laitetukea)

sudo apt install linux-generic-hwe-18.04

Ubuntu 16.04 LTS: Ubuntu 16.04.5 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 18.04 LTS:n laitetukea)

Pelkkä Linux-ydin (suurin osa laitetuesta):

sudo apt install linux-generic-hwe-16.04

Myös graafinen ympäristö:

Huom: Ei niin tärkeä/hyödyllinen enää nykyään. Mesa-OpenGL-ajurit päivittyvät nykyään automaattisesti kaikille Ubuntu-käyttäjille.

sudo apt install xserver-xorg-video-intel-hwe-16.04 xserver-xorg-core-hwe-16.04 xserver-xorg-hwe-16.04 xserver-xorg-input-all-hwe-16.04 xserver-xorg-video-all-hwe-16.04 linux-generic-hwe-16.04

Ubuntu 14.04 LTS: Ubuntu 14.04.5 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 16.04 LTS:n laitetukea)

sudo apt install –install-recommends linux-generic-lts-xenial libgles2-mesa-lts-xenial libglapi-mesa-lts-xenial xserver-xorg-lts-xenial libgl1-mesa-dri-lts-xenial libegl1-mesa-lts-xenial libgl1-mesa-glx-lts-xenial:i386 libegl1-mesa-lts-xenial libwayland-egl1-mesa-lts-xenial mesa-vdpau-drivers-lts-xenial libgl1-mesa-dri-lts-xenial:i386 xserver-xorg-core-lts-xenial

Päivittäminen CD- tai DVD-levyn avulla
Näillä ohjeilla voit päivittää koneen, jossa ei ole verkkoyhteyttä.

Lataa ja kirjoita alternate-CD (“tekstipohjainen asennus”) tai DVD-asennuslevy, muista oikea versio: 32/64-bit, ubuntu/kubuntu/xubuntu jne.
Laita levy CD/DVD-asemaan
Esiin tulee dialogi jossa tarjotaan päivitystä CD/DVD-levyltä
Seuraa ruutuun tulevia ohjeita
Jos jostain syystä tätä ei tarjota, voit ajaa päivitystyökalun myös käsin ajamalla Päätteestä tai Konsolesta komennon

sudo /cdrom/cdromupgrade
Ongelmanratkaisu
Jos jostain syystä haluat tehdä päivityksen käsin, tai törmäät ongelmiin, alla olevista ohjeista voi olla apua.

Varmuuskopioi xorg.conf (eli graafisen ympäristön asetustiedosto):
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_paivamaara
Varmuuskopioi toki myös muut tärkeät tiedostosi!
Viralliset päivitysohjeet englanniksi sivun alalaidasta.
Lyhyesti: ennen julkaisua päivityksen voi käynnistää painamalla Alt-F2, ja kirjoittamalla “update-manager -d” (+ napsauttamalla Suorita) – nyt uudesta jakeluversiosta kerrotaan
Jos ongelmia ilmenee, käynnistä Ubuntu recovery modeen ja valitse vielä root shell (käynnistyksessä valikosta tai jos valikkoa ei näy niin paina ESC kun sitä pyydetään ja valitse sieltä) Muista, että jos recovery modessa ei tarvitse sudo:a, joten jos ajat näitä komentoja muussa tilassa laita alkuun “sudo” (ilman lainausmerkkejä).
Varmista että käytössäsi on oikean Ubuntu-version pakettivarastolistaus (eli tiedosto /etc/apt/sources.list on ajan tasalla. Nouda oikea versio Wikikirjasta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot#Ohjelmavarastojen_lis.C3.A4.C3.A4minen_muokkaamalla_sources.list_-tiedostoa
aptitude update
aptitude -f install
dpkg –configure -a
aptitude dist-upgrade
Jos yllämainitut komennot jäävät kiinni jostain yksittäisestä paketista, voit asentaa paketin uudelleen komennolla
aptitude reinstall paketinnimi
Ilmoituksesta “dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/paketin_nimi.deb (–unpack): trying to overwrite `tiedoston_nimi’, which is also in package toisen_paketin_nimi” pääsee eroon pakottamalla tiedoston päällekirjoituksen seuraavalla komennolla. Huom! Tämä voi aiheuttaa jatko-ongelmia, jos päällekirjoitetussa tiedostossa on järjestelmälle tärkeitä tietoja!
dpkg -i –force-overwrite /var/cache/apt/archives/paketin_nimi.deb
Toista kohtia iii – v kunnes v menee läpi ilman virheilmoituksia tai asentamatta jääneitä paketteja.
Jos näillä ohjeilla ei onnistu, vilkaise forumilta olisiko muilla ollut samoja ongelmia ja kysy apua
Englanninkielisiä sivuja päivittämisestä
Ajankohtaiset päivitysohjeet
5.04 -> 5.10, 5.10 -> 6.06 LTS, 6.06 LTS -> 6.10, 6.10 -> 7.04, 7.04 -> 7.10, 6.06 LTS tai 7.10 -> 8.04 LTS, 8.04 -> 8.04, 8.10 -> 9.04

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!