Esiasennettujen Linux-tietokoneiden saatavuus syksyllä 2010

Esiasennettujen Linux-tietokoneiden saatavuus on edelleen heikkoa, mutta tilanne paranee vakaasti kokoajan. Tässä katsaus nykytilanteeseen suomalaisen kuluttajan näkökulmasta.

Verkkokauppa.com:n valikoimasta löytyy tällä hetkellä mm. Globalscale GuruPlug -miniservereitä sekä Gadget Computer eBOX:ja. Muutama HP:n thin client löytyy myös. Valitettavasti varsinaisia kannettavia tai pöytäkoneita Linuxilla ei ole. Palvelinkoneita ja palvelinten oheislaitteita löytyy runsaasti mm. Red Hat ja SUSE -yhteensopivuusmaininnoilla, ja Red Hatiä voi ostaa suoraan Verkkokauppa.com:sta. HP:n ja Samsungin tulostimissa näyttää myös olevan maininnat Linux-yhteensopivuudesta.

Niin, ja kuten kaikissa muissakin verkkokaupoissa, N900 mobiilitietokone/puhelin tulee tietysti esiasennetulla Linuxilla, samoin kuin kaikki Android-puhelimet, joissa tosin Linux-ydin on hyvin riisuttua ja räätälöityä mallia.

Toiselta suurelta myyjältä eli Gigantilta löytyy linux-hakusanalla vain Linux-yhteensopivia web-kameroita, eikä yhtään tietokonetta.

Runsaasti mainostavasta Konebox.fi:stä ei löydy yhtään varsinaista Linux-tietokonetta, mutta oheislaitteista mm. Brotherin tulostimissa on maininta Linux-yhteensopivuudesta. Mielenkiintoinen löytö oli myös Viewsonicin olohuone-PC, joka myydään ilman käyttöjärjestelmää. Jos Linux-konetta ei voi ostaa suoraan, on toiseksi paras vaihtoehto tällainen käyttöjärjestelmätön kone, jotta ei joudu maksamaan ns. Windows-veroa.

Tarkistin tilanteen myös Vertaa.fi:stä. Se näyttää olevan täynnä vanhoja tuloksia, eli Linux-koneita kyllä löytyy, mutta mikään niistä ei ole oikeasti enää myynnissä (mm. Asus EEEPC, Asus EEE BOX, MSI Wind).

Ubuntu-fi.org:n listaus vanhentunut

Ubuntu-fi.org -sivuilla lista Ubuntu-koneiden myyjistä Suomessa on hyvä tietolähde, mutta valitettavasti hieman vanhentunut.

Ensimmäisenä listalla on Dell, jonka pääjohtaja tiettävästi käyttää Ubuntua henkilökohtaisessa koneessaan ja muutenkin Dell on ollut hyvin aktiivinen esiasennettujen Ubuntu-koneiden tuotteistamisessa. Valitettavasti Suomen Dellin sivuilta yksityisasiakkaat eivät voi ostaa mitään, vaan heidät ohjataan jälleenmyyjälle, eli Gigantille (ja linkki ei edes toimi esim. sivulta http://www1.euro.dell.com/content/topics/topic.aspx/emea/topics/retail_landing?c=fi&l=fi&s=dhs). Lähetin tästä huomautuksen Dellille heinäkuussa, mutta sivustoa ei ole korjattu, joten ilmeisesti Dell ei Suomessa panosta lainkaan yksityisasiakkaisiin. Yritysasiakkaiden verkkokaupasta sen sijaan on jopa mahdollista tilata Latitude 2110 Ubuntulla. Tämä on kuitenkin varsin suppeaa verrattuna esim. Englannin tai Saksan Dellin verkkokaupoissa. Kuulemani mukaan Delliltä voisi Suomessakin tilata muitakin koneita esiasennetulla Ubuntulla, jos tekee tilauksen puhelimitse.

Tarkistin myös muut Ubuntu-koneiden myyjät Suomessa. Monella yrityksellä ei ollut mitään tuote- tai hintatietoja netissä, joten niiden tarjonnasta on vaikea sanoa mitään. Osasta verkkokauppoja en löytänyt mitään mainintaa esiasennettujen Ubuntujen jälleenmyynnistä, joten ilmeisesti listaus Ubuntu-fi.org:ssa pitäisi poistaa. Valmiita tuotteita löytyi mm. Puuverkko.net:in verkkokaupasta, Petrorekin verkkokaupasta (Ordi-kannettavia saa Ubuntulla halutessaan), Pohjolan tietotekniikalta, Smartoshop (Fit-PC2-minikoneet) ja Tietokonekauppa.fi (yksittäisiä mini-PC:tä sekä Linux-yhteensopivia runkoja).

Mielenkiintoinen havainto oli, että LinuxComp.net on nykyisin keltaisetkukat.com eikä siellä myydä muuta kuin Ubuntu-asennuslevyjä, eikä yhtään tietokoneita. Valitettavasti myös Linuxkauppa.fi ei enää tarjoa Linux-tietokoneita ja viimeisin tuotelisäys on vuosi sitten, joten koko kauppa taidetaan sulkea kohta.

Ulkomaiset verkkokaupat

Ulkomailla tarjonta sen sijaan vain kasvaa. Ensinnäkin Canonical on ryhtynyt julkaisemaan listaa Ubuntu-sertifioiduista tietokoneista ja Ubuntun kumppaneiden kautta löytyy myös linkkejä verkkokauppoihin, jotka tarjoavat kunnolla toteutettuja esiasennettuja Ubuntu- ja Linux-tietokoneita.

Ulkomaalaisista Linux-laitekaupoista tunnetuimpia lienevät System76, EmperorLinux, LinuxCertified ja Gnutiken. Oletettavasti viimeisin eli Gnutiken lienee suomalaisen kannalta paras, koska Ruotsissa on käytössä sama näppäimistö kuin Suomessa, sähköpistoke on samanlainen ja postikulut lienevät kohtuullisia.

— Otto / Linux-tuki.fi

13 Responses to “Esiasennettujen Linux-tietokoneiden saatavuus syksyllä 2010”

  1. ar Says:

    “Ulkomaalaisista Linux-laitekaupoista tunnetuimpia lienevät System76, EmperorLinux, LinuxCertified ja Gnutiken. Oletettavasti viimeisin eli Gnutiken lienee suomalaisen kannalta paras”…

    Toisaalta se on myös noista ainut jota suomalainen ei osaa lukea (ei löydy lippunappia, jolla muuttuisi englanniksi).

  2. Antti Kaihola Says:

    Otto, tämä oli loistava yhteenveto. Ajantasainen http://wiki.ubuntu-fi.org/Tietokoneet_ja_laitteet on myös näppärä kun hankkii koneita.

  3. Jari J. Lehtinen Says:

    Missä ar on ollut ruåtsin tunneilla ;D Tietääkseni ainakin vielä, meillä suomekielisillä on ns. pakkoruotsi koulussa ainakin kolme vuotta.
    Kiitos katsauksesta ja hyvästä linkkivinkistä Otolle.

  4. Leipuri Says:

    Jyketek Ky on Seinäjoella toimiva yritys jonka kautta saa ainakin pöytäkoneita jotka ovat Ubuntulla varustettuja.

    Onhan näitä firmoja jotka myyvät Linux koneita mutta ne on niin kiven alla kun ei ole isoja mainoksia…

  5. matti Says:

    Terasetilla (www.teraset.fi) näyttäisi olevan joitain uusia koneita ilman käyttöjärjestelmää ja myös muutamia käytettyjä. Eikö käytetty kone olisi ympäristöystävällinen vaihtoehto? Käytettyjä koneita näyttää tarjoavan useampikin firma.

  6. googlella Says:

    Viihdestoppi myy postitse perus- ja tehokoneen Ubuntu käytöjärjestelmällä.

    http://viihdestoppi.net/shop/index.php?p=productsList&iCategory=33&sName=Tietokoneet

  7. ku Says:

    Linux.fi:ssä on myös luettelo Linuxilla myytävistä tietokoneista:
    http://linux.fi/wiki/Mistä_Linux

    (Päivitysoikeus kaikilla)

  8. Timo Jyrinki Says:

    Myös sivuun http://wiki.ubuntu-fi.org/Tietokoneet_ja_laitteet on päivitysoikeus kaikilla.

  9. Tonttu Says:

    Näin joulun aikaan kannattaa muistuttaa tuttaville ja sukulaisille, että vanhoista, hitaiksi käyneistö koneista saa tehopelin, kun Windowsin korvaa Ubuntulla. Vanhoja koneita ei kannata kuskata kaatopaikalle!

  10. kari korpiola Says:

    Moi

    Olis kiva jos noita linnux kauppiaita olisi. Olisin valmis maksamaan Linuxista asennettuna, niin ettei itse tarvitse säädellä. En ole nörtti mutta tyytyväinen kiti linuxin käyttäjä. Minulla jo keski-ikäisellä on mahdollisuus maksaa toimivista koneista ja ilo olla mikki softasta irti josta en paljoa pidä. Kyllä tosta linuxista jotain pitäis maksaa, ei se kauppias pyhällä hengellä elä.

  11. Jouko Nurmi Says:

    Jyketek oli ihan mukava kauppa, tilasin sieltä keskusyksikön Ubuntu Linuxilla, ne asensivat kaiken valmiiksi, oli helppo kotona tökätä vaan piuhat seinään ja homma toimi. Suositelen! Ubuntu Linux on myös upea käyttöjärjestelmä!

  12. Mikar Says:

    Ostin oman kannettavani aikoinaan käytettynä Tampereelta Wuotech-nimisestä firmasta. Asensivat siihen valmiiksi Ubuntun, ja käyttis on äskettäin siellä päivitettykin. Hyvin pelaa. Sitä en tiedä, löytyykö sieltä uusia koneita linuxilla.

  13. hxi Says:

    Laitoin ensimmäisen ubuntun vanhaan läppäriin, joka alkoi olla niin tukossa XP turvapäivitysten kanssa, että sen käyttö oli tuskallista. Kokemus oli hätkähdyttävän positiivinen. Sen jälkeen etsiskelin hiljakseen puoli vuotta uutta rautaa ilman itseäni vakuuttavaa tulosta. Tämä tarjonnan puute on tosiaan showstopper 90%:lle väestöstä.
    Lopulta uskalsin sitten kokeilla verkkokauppa.com tuotelistausten tiedoilla periaatteella “kaikki intelliä” ostaa koneen komponentteina. Vaikka en kykene huoltamaan edes lasten polkupyöriä, onnistuin kasamaan noista toimivan Ubuntu pc:n “tuvan” seinällä olevan telkkarin kylkeen. Irtisanoin sen jälkeen ensitöikseni Nortonin internet security autorenewal diilin ja tätä nykyä perheessä on 5 ubuntu konetta ja lapset saa kinkkua leivän päälle.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!