Ubuntu yrittäjän käytössä

Päivää taas kaikille. Minun on pitänyt jo monta kertaa tänne kirjoittaa vaikka mistä aiheesta, mutta tähän saakka se on lykkääntynyt  aina jostain syystä. Viime vuosi meni maanpuolustuksellisia asioita opittaessa ja tämän vuoden alku on mennyt yritystä käynnistellessä. Se onkin tämänkertaisen tekstin aihe, ubuntu yrityskäytössä.

Omassa käytössä olen käyttänyt ubuntua suurin piirtein viiden vuoden ajan. Tuosta todisteena, löysin jonkin aikaa sitten ubuntu 5.10 -ohjeet tulostettuna, ja se ei todellakaan ollut ensimmäinen distroni. Ensimmäiseksi voitaneen lukea suse jostain 7 -sarjasta ja saman ajan mandraket. Nykyisin olen kuitenkin lopettanut distrojen multiasenteluiltamat (lähinnä nykyisen elämäntilanteen + naisen kanssa asuminen rajoittaa) ja olen pysynyt nyt viimeiset puolitoista vuotta ubuntussa. Tosin muutamia askeleita olen ottanut joskus Opensusen tai Fedoran suuntaan, niistä tosin luopuneena, koska niistä mielestäni puuttuu “jotain”. Täytynee myös mainita, että olen joskus asentanut “normaalilla” asennuksella gentoon ja joissain määrin koettanut Linux from scratch -projektia. Ubuntuun olen nyt jäänyt ja siihen tykästynyt, lähinnä muutamien asioiden takia:

– Helppo ja nopea pakettienhallinta
– Hyvä tuki laitteistolle
– Erinomaisesti rakennettu kokonaisuus varsinkin gnome -pöydällä. Kubuntusta ja Xubuntusta en ole oikein ikinä ollut vakuuttunut, vaikka kummassakin potentiaalia.

Nyt kuitenkin, toimitusjohtajaksi ja moneksi muuksi ryhdyttyäni, on tarvetta koneelle ohjelmistoineen, jotka riittävät ja toimivat yrityskäytössä. Ohjelmia, joita käytän päivittäin työssäni, on

– Firefox
– Evolution
– Pidgin (kyllä, mesetän työkseni)
– Skype
– Openoffice
– Chandler
– Gimp
– Scribus
– Xara Xtreme

yms…yms…

Eli melkoinen määrä erilaisia ohjelmistoja. Valtaosa tulee noista valmiina, osa taasen täytyy etstiä joko pakettienhallinnasta tai netin syövereistä.

Kerronpa kuitenkin lyhyesti laitteistoni, jota käytän. Alla on Lenovon Thinkpad Z61m, eli muutaman vuoden vanha kone, jossa 4gb ram ja muutamia herkkuja, kuten sormenjälkiskanneri, kirjoitusvalo, äänenvoimakkuuspainikkeet ynnä muuta sellaista. Olen ollut koneeseeni tyytyväinen alusta saakka ja tämä palvelee edelleen loistavasti näinkin vanhaksi koneeksi. Nykyään kun käyttöikä on niin yllättävän pieni.

Koneessa pyörii nyt ubuntu 9.04. Tiedän, olisihan sitä LTS versiokin olemassa mikä voisi olla parempi tälläiseen koneeseen, mutta uteliaisuus tappaa kissan.  Toisin sanoen niin paljon linux vielä kiinnostaa, että uusin vakaa järjestelmä on oltava alla. Ja ihan hyvinhän tämä on toiminut itse järjestelmänä, käynnistyy erittäin nopeasti (josta oikein iso plussa) ja on vakaa kuin mikä. Mutta käyttämieni ohjelmien kanssa on joitain ongelmia.

Ensinnäkin, mukana valmiina tulevissa ohjelmistoissa ei ole mitään vikaa. gimp, firefox, evolution ja pidgin toimivat täysin moitteetta. Skypen ongelma on skype itsessään, sillä taitaa viimeisin versio olla tehty jollekin 7.04:n ubuntulle. Eihän siinä muuten mitään, asentuu kyllä nätisti mutta välillä saa kyllä tapella kunnolla skypen ja headsetin kanssa. Lähinnä ongelma piilee asetuksissa, jotka skype tuntuu silloin tällöin sekoittavan. Saisivat keskittyä paremmin ohjelman linux -tukeen, että saisi soiteltua. Webbikamerakeskusteluihin minulla ei ole tarvetta.

Chandler on loistava ohjelmisto, mitä käytän kalenterina. Ohjelmistossa on se hyvä puoli, että se ilmoittaa niin halutessaan alkavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, ja kaiken saa talteen Chandler Hub:iin, eli synkronoitua nettiin salasanojen taakse.
Tässäkin on vaan ongelma. Chandler ei löydy pakettienhallinnasta, vaan se täytyy noutaa ohjelman nettisivuilta. Asentuu kyllä nätisti ja hakee tarvittavat riippuvuudet, mutta ohjelma ei käynnisty. Jotain ohjelmallisia virheitä, joista olen lähettänyt vikailmoituksen. Mutta staattisen paketin ladattuani ohjelma toimikin taasen, joten käytän chandleria nyt niin. Mieluusti kyllä näkisin tämän suoraan pakettivarastoissa, sen verran hyvä ohjelma on kyseessä.

Näiden asioiden lisäksi uusin ubuntu on hieman temppuillut. Asennuksen jälkeen se kun ei tunnistanut ollenkaan läppärini touchpadia. Tämän tosin sain korjattua hieman sorkkimalla xorg.conf tiedostoa, ja sen jälkeen ajamalla automaattisen konfiguraation uudelleen. Nyt tämäkin sitten toimii.
Toinen asia, jota ihmettelin aluksi, oli äänenvoimakkuusnappien ja palkin sovelluksien toiminta. Asiaan sen enenpää perehtymättä epäilen, että napit hallitsee PCM:ää, sovellus kuvaketta rullaamalla pääkanavaa. Tosiaan sen enenpää asiaa en ole seurannut, mutta epäilen näin. Myöskään Amarok ei osannut käyttää äänikavia, ja on siis mykkä. Onneki käytän nyt kuitenkin Exailea.

Lisäksi ubuntu hieman hidasteli täysilä työpöytätehosteilla, mitä se ei ole tehnyt aiemmilla versioilla. Periaatteessahan en tarvitse kuin normaalit tehosteet, mutta pistipähän merkille. Muutoin en voi olla kuin tyytyväinen nykyiseen koneeseeni ja järjestelmään, jota käytän. Openofficen kanssa joskus on ongelmia officen tiedostojen kanssa, mutta oikeastaan vain doc -tiedostojen kanssa. Taulukkolaskennat ovat tähän mennessä toimineet moitteetta.
Se, mitä ubuntuun ja ylipäätään linuxiin kaipaan, on kunnon laskutusohjelmisto. Kyllähän näitä on, PKLaskua ja pupesoftia sun muuta, mutta itse kaipaan jotain Arkhimedeksen tapaista. Kuitenkin kun sellainen ohjelma on elinehto tälläisessä käytössä. Lisäksi uskoisin, että tuollaiselle ohjelmalle olisi kysyntää melkoisen monessa muussakin pk-yrityksessä.

Ehkäpä tässä on tälle illalle jo ihan tarpeeksi jaariteltu. Jos kiinnostaa yhä, kuinka ubuntu firmakäyttöön soveltuu, niin saapi kommentoida. Eiköhän täältä aina sen verran aikaa löydy, että tälläisen kirjoittelee.

Juho Valkila

14 Responses to “Ubuntu yrittäjän käytössä”

  1. HaXeri Says:

    Sanoisin tuosta compizin hidastelusta vain että 9.04:n X:llä oli huono tuki intelin korteille ja vahvasti epäilen että tuossa läppärissä on sellainen vaikken viitsinyt googlettaa. 9.10:n eli koalan pitäisi bootata entistäkin nopeammin.

  2. Jussi Says:

    Minulla on oma yritys, ja käytän työkannettavassani Vista Businessia. Olen testannut Ubuntun, Kubuntun ja OpenSusen toimivuuden koneessa, mutta kaikkien kanssa esiintyy erinäisiä ongelmia. Toinen syy on Arkhimedeksen kaltaisen laskutusohjelmiston tuen puute, mutta ehkäpä tulevaisuus onkin ns. pilviohjelmistoissa. 😉 (Vanhassa pöytäkoneessa pyörii Ubuntu loistavasti, mutta se on annettu vanhuksille ensikoneeksi.)

  3. eap Says:

    Olen perustamassa yritystä (t:mi) ja olen tullut siihen tulokseen, että firman koneelle tulee vain Ubuntu. Kirjanpidon ja laskutuksen aion ulkoistaa ja keskityn itse siihen mitä osaan oikeasti tehdä. Tällä ratkaisulla säästän aloitusvaiheessa melkoisen summan rahaa ja vielä enemmän hermoja 😉 .

  4. hp Says:

    Yritin asenttaa 8.10 version hp uuteen kannettavaan ( business ) eipä suostunut menemään sisään mutta nyt 9.04 onnistui. Ja kaikki pelaa kuin junan vessa. Rinnakkain on vista business mutta sen avautuminen kestää x2 ubuntuu verrattuna ja en ole innostunut virus asiaoista. Työssäni joudun käyttämään yhtä sovellutusta joka vaatii windowsia ( ajoittain ) ja siksi oli pakko jätää vista sisään.

  5. Henri Hirvonen Says:

    Itse olen kaverini kanssa olemme alkaneet tekemään laskutusohjelmaa linuxille jokin aika sitten.
    Ainoa ongelma on ajan puute, mutta toivottavasti joskus tulee valmistakin.
    Projekti löytyy google codesta LGPL:nä joten kuka tahansa voi ottaa sen ja jatkaa kehittämistä tai voi osallistua projektiin halutessaan.
    http://code.google.com/p/finlasku/

    Otan mielelläni palautetta vastaan jo näinkin aikaisessa vaiheessa, jotta emme mene metsään jo heti alkutekijöissä.

  6. Jari Mynttinen Says:

    Ubuntun suurimpia puutteita pienyrityskäytössä on tosiaan ollut kunnollisen laskutusohjelman puute.
    Toivon kovasti Henrille ja kumppaneille tsemppiä laskutusohjelman tekoon ja että saavat projektille tarpeeksi tekijöitä. Täällä ainakin olisi käyttöä ohjelmalle (nykyisin käytössä Arkhimedes, joka vaatii winkkarin).
    Valitettavasti itse en voi projektiin osallistua, koska en osaa koodata pätkääkään.

  7. Matti G. J Says:

    Erittäin hyvä että joku alkaa kehittämään myös vapaita yritysohjelmistoja.
    Itse olen ollut mukana tekemässä laskutus-, reskonta-, palkanlaskenta-, ja kirjanpito-ohjelmia VB:llä.
    Koska olen vakavissani siirtymässä kokonaan linux-puolelle (ubuntu 5 – 9.04)olen kiinnostunut tästä finlasku-projektista.
    Latasin taas uudestaan monon ja se vaikuttaa ihan hyvältä ja toisaalta VB-tyypiseltä ympäristöltä joten ehkä sen käyttö on helppo oppia ja jopa hyödyntää projektissa valmista VB-koodia jos olen oikein ymmärtänyt.
    Mielestäni kannattaisi alusta asti miettiä miten ohjelma voisi toimia intekroituna muiden taloushallinto-ohjelmien kanssa koska nykysuuntaus on menossa siihen. Myös serveri/client kokoonpanot ovat tuloillaan, ainakin isommissa yrityksissä.
    Seuraan jokatapauksessa mielenkiinnolla projektia ja ehkä voisin myös siihen osallistua jotenkin.

  8. Henri Hirvonen Says:

    Tällä hetkellä kaikki koodi mitä on kirjoitettu on tehty c#:lla, mutta ainakin perinteisesti .NET ympäristössä on voinut tehdä toimintoja vaikka vb:llä ja yhdistää niitä muuhun softaan.
    En ole vain varma tukeeko mono “kääntämistä” vb-kielestä, mutta sen pitäisi osata ajaa CLI:n päällä aika hyvin perus visual studio tuotoksia.

    Tavoitteena on luoda nimenomaan yksinkertainen standalone laskutusohjelma pk-yrityksille. Mielestäni server/client tarpeet on parhaiten tyydytettävissä web-applicaationeilla.

    Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan projektiin olet tervetullut, aina tarvitaan ylimääräisiä käsiä ja niitä joilla löytyy visioita kehityssuunnasta. Voit halutessasi lähestyä minua lähettämällä sähköpostia sukunimeni dot etunimi at gmail dot com (juurikin tuossa järjestyksessä 😉 )

  9. Teemu Heittola Says:

    Kyllä, mono tukee vb:tä, ei tosin ole kokemusta kuinka hyvin. Tuolta voi lueskella lisää aiheesta:
    http://www.mono-project.com/Language_BASIC

  10. Opiskelija Says:

    Moi. Olen ollut tyytyväinen Linuxin eri distroihin ja nyt käytän Ubuntua. Mikäli tarvitsen Windowsia, ajan sen virtuaalisesti VirtualBox ohjelmalla Ubuntun päällä. Kaikki toimii kuin unelma. Linuxin avoimet ohjelmat paranee koko ajan ja sitä mukaa poistan VirtualBoxin Windowsista ohjelmia.

    Elämä on ihanaa.

  11. Jussi Rajaniemi Says:

    Tässä taannoin alkoi neljäs vuosi verkkokauppayrittäjänä ja koko IT-puoli on Ubuntun päällä ja kaikki sovellukset on alusta loppuun asti väännetty itse. Mutta jos haluaa kulkea helpomman tien kautta, niin suosittelen näitä kotimaisia selainpohjaisia taloushallintosysteemejä. Silloin koko taloushallinto pyörii Firefoxilla ja homma kustantaa muutaman kympin kuukaudessa.

    Perusohjelmistoja, jota olen käyttänyt ovat OO:n ja selaimen lisäksi Scribus, GiMP ja muutama kaupallinen Windows-sovellus, jotka pyörivät mainiosti WINE:n päällä.

  12. Tietotili Consulting | Tilitoimistot ja kirjanpitäjät Says:

    […] Ubuntu-blogi » Blog Archive » Ubuntu yrittäjän käytössä […]

  13. Accountdata | Tilitoimistot ja kirjanpitäjät Says:

    […] Ubuntu-blogi » Blog Archive » Ubuntu yrittäjän käytössä […]

  14. Henkilöstötieto Paloniemi | Tilitoimistot ja kirjanpitäjät Says:

    […] Ubuntu-blogi » Blog Archive » Ubuntu yrittäjän käytössä […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!