Ongelmia kotikoneen kanssa

Ubuntu-nalleTässä erään käyttäjän kokemuksia Windowsista Ubuntuun siirtymisestä.

Kotikäytössä olevassa vaimon pääasiallisesti käyttämässä Espanjasta ostetussa Compaq-koneessa oli espanjankielinen Windows XP Home-käyttöjärjestelmä. Koneeseen oli tehty korjausasennus, jota ei ollut poistettu eli se antoi käynnistettäessä vaihtoehdon käynnistää kahteen eri XP:n asennukseen, joista toinen ei toiminut. Koneen Internet Explorer-selain ei ollut toiminut kunnolla pitkään aikaan ja sen rinnalle korvaajaksi asennettu Mozilla ei sekään enää suostunut yhteistyöhön kaatuilematta. Aikaisemmin kannettava oli pari kertaa ollut takuuhuollossa, koska siihen oli tullut virus tai haittaohjelma, jota ei saatu kotikonstein poistettua. Hiljattain koneessa oli jälleen viruksista tai haittaohjelmista johtuvaa vikaa, tämä kaikki siitä huolimatta, että koneessa oli kaikki uusimmat päivitykset (lukuun ottamatta Internet Explorer 7 -päivitystä) ja virustentorjuntaohjelma.

Kone toimi erittäin hitaasti ja Internetin hakukoneet, kuten Google eivät suostuneet toimimaan kummallakaan selaimella ollenkaan ja lisäksi langaton nettiyhteys takkuili. Tasaisin väliajoin kone ohjautui mainoksia näyttäville sivuille. Konetta sulkiessa se näytti silloin tällöin bluescreeniä (Windows ha detectado un problema y debe cerrarse – tuskin tarvitsee suomentaa 🙂 ) ja ilmoitti jossain muistipaikassa olevasta peruuttamattomasta poikkeuksesta, jonka jälkeen koneen joutui sammuttamaan. AVG Anti Virus -virustentorjuntaohjelman ajaminen kolmeen kertaan ei riittänyt poistamaan järjestelmään pesiytyneitä viruksia ja haittaohjelmia, vaan aikaansai muutaman ilmoituksen kahdesta virheellisestä DLL-tiedostosta konetta käynnistettäessä.

Pohtimani vaihtoehdot koneen saamiseksi takaisin käyttökelpoiseksi olivat seuraavat:

1.) XP:n korjausasennus
2.) Kiintolevyn formatointi ja XP:n uudelleenasennus
3.) Kiintolevyn formatointi ja  XP:n korvaaminen jollain muulla käyttöjärjestelmällä.

Ratkaisu: ”Toimii kuin unelma”

Ratkaisu löytyi Ubuntun asentamisesta ja Windows XP:n korvaamisesta. Itse asentaminen oli varsin helppoa ja sitä vielä helpotti se, että konetta pystyi kokeilemaan livelevyltä ja varmistamaan, että koneen laitteisto oli yhteensopiva Ubuntun kanssa. Itse asiassa asennus on paljon nopeampi kuin Windows XP:n asennus kaikkine ajurien metsästyksineen. Minkäänlaisia ongelmia uuden käyttöjärjestelmän kanssa ei ole toistaiseksi ilmennyt niiden kahden viikon aikana joina kone on ollut vaimolla Linux-käytössä. Kone on vakaa ja langaton nettiyhteys pysyy päällä ja mikä parasta, kone menee suoraan langattomasti nettiin koneen käynnistyessä. Koneen BIOS piti päivittää ennen asennusta ja ensimetreillä vastaukset asennusongelmaan löytyivät Ubuntu Suomen keskustelualueilta.

Linux-laptopKannettavan koneen langaton Internet-yhteys pysyy päällä, vaikka sen jättäisi pitkäksi aikaa toimettomaksi. Lisäksi koneen käyttöä helpottaa se, että Ubuntu on suomenkielinen ja sitä voi käyttää suomenkielisellä näppäimistöllä. Nykyinen Ubuntun työpöytäympäristö muistuttaa Windowsia niin paljon, että vaimo ei edes tarvinnut opastusta, mistä tarvittavat ohjelmat löytyvät tai miten kone sammutetaan. Tämän lisäksi Windows- käyttäjälle vieras Linuxiin kirjautuminen sujuu ilman ongelmia. Pääasiassa konetta käytetään samaan tarkoitukseen kuin aiemminkin eli tiedonhakuun, sähköpostiin, musiikin kuunteluun ja laskujen maksamiseen. Kirjastosta löytyi ”Ubuntu-pikaopas – Linux peruskäyttäjälle*”, joka helpottaa alkuun pääsyä.

Kysyin vaimolta kommenttia miten Ubuntu-kannettava toimii ja vastaus kuului: ”Toimii kuin unelma.”

On tullut aika sanoa ”Hasta la vista” XP:lle ja siirtyä Ubuntu-Linux maailmaan.

Osmo Brander

* Oppaasta on saatavilla sekä PDF-tiedosto että paperinen versio

10 Responses to “Ongelmia kotikoneen kanssa”

  1. Keijo Räävi Says:

    Ubuntu on varmasti paras ratkaisu kun vaatimuslista ei nouse peruskäyttöä kummemmaksi.

    Ja onhan sanomattakin selvää ettei virusten kanssa tarvitse linuxilla tapella.

  2. Otto Kekäläinen Says:

    Erinomainen kertomus ja hyvä nimenomaan siksi, että tämä kuvaa todella monen Windowsista Linuxiin siirtyvän käyttäjän arkea Suomessa. Ei muuta kuin suosittelemaan samaa naapureillekin!

  3. Piraja Says:

    Tätä oli hauska lukea, koska tilanne kuulosti osittain kovin tutulta. Acer Travelmate 2354 -läppärin kanssa oli kolme vuotta ostamisestaan alati kaikennäköistä hämminkiä niin kauan kun koneessa pyöri alkuperäinen WinXP, tässä tapauksessa kyllä ihan mm. suomea ja englantia osaava OEM-asennus. Rautaa jouduttiin korjaamaan kahdesti, kone sammuili omia aikojaan kesken työskentelyn, jne. Kunnes sitten noin neljä kuukautta sitten poistin Windowsin kertaheitolla ja asensin Ubuntun. Ei ole todellakaan tarvinnut katua!

  4. Jussi Lehto Says:

    Todella tutunomainen tarina. Olen tehnyt samoin tädilleni ja vanhemmilleni – takkuilevan ja hidastelevan XP:n tilalle Ubuntu. Toinen on vanha pöytäkone, johon asensin Ubuntun, toinen on vanhemman mallinen läppäri, johon asensin Xubuntun. Laitoin kummatkin koneet samalla käyttövalmiiksi (suljetut tiedostomuodot yms.).

    Päivityksen jälkeen koneiden omistajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä, sillä koneet ovat nopeutuneet merkittävästi ja viruksistakaan ei enää juuri tarvitse kantaa huolta. Ja mikä parasta, tarvetta uuden koneen hankintaan ei enää ole; lompakko ja ympäristö kiittävät.

  5. Olavi Hoppania Says:

    Muuten samaa mieltä kuin edelliset kirjoittajat, mutta kun Flash Playerin asentaminen ei onnistu. Tai kyllä se onnistuisi, mutta silloin se pitäisi asentaa debianin “ohi”, ja sellaiseen en rupea. Täytyy vain odottaa, että joko Ubuntu-yhteisö tai sitten Adobe ratkaisee ongelman.

  6. Heikki Says:

    Taitaa olla useimmilla Ubuntuun siirtyneillä samankaltainen tarina. Xp romahti eikä uudelleenasennuksenkaan jälkeen toimi alkuunkaan edes tyydyttävällä tasolla. Sen jälkeen kun näin on käynyt on henkinen kynnys kokeilla Linuxia jo melkoisen matala.

    Oikeastaan Ubuntun käyttämisen lisääntyminen on suoraan käänteisessä suhteessa XP:n ja Vistan “menestyksen kanssa”. Loppuen lopuksi tässä jokainen peruskäyttäjä etsii ja toivoo itselleen sitä luotettavaa (jos sellaista nyt koskaan 100%:sti saadaankaan) käyttöjärjestelmää.

    Itselläni ½ vuoden arvio Ubuntu 8.04 versiosta on ollut – EI TÄYDELLINEN MUTTA SELVÄSTI PARAS JA VAKAIN PERUSKÄYTTÖJÄRJESTELMÄ. Perusnettikäyttäjälle enkä kyllä tällä hetkellä suosittelisi XP:tä. Vista voisi olla kohtuullinen mutta useimmat meistä eivät tyydy siihen että joka kolmas vuosi hankitaan taloon uusi kone, vaikka edellisessä raudassa ei sinänsä olisi mitään vikaa.

    Olen esittänyt jokaiselle keskustelukumppanille joilla ongelmia winukan kanssa ainakin Ubuntun kokeilua. Jostain syystä useimmilla ei “rohkeus” riitä. Syytä moiseen käyttäytymiseen voidaan pohtia. Ihmiset ovat ehdollistaneet ajattelutavan, jonka mukaan Microsoft on ainoa mahdollisuus tietokonekäyttäjälle. Näinhän ei ole ollut enää useaan vuoteen. Ei ainakaan perusnettikäyttäjällä ja perusohjelmien käyttäjällä. Ammattikäyttäjät (sovellusohjelmien yhteensopivuusongelmien takia) ovat sitten eri juttu. Jos business on sitoutunut vain Windows-käyttöjärjestelmiin ja koodi on suljettu niin eihän se Linuxin vika ole ettei tällaiset tietyt sovellusohjelmat ammattikäytössä toimi esim. Ubuntussa.

  7. Esa Says:

    Elämä tietokoneen kanssa on asettunut aivan siedettävälle tasolle sen jälkeen kun pari vuotta sitten asennutin siihen Ubuntun. Alkuasennuksen kun sain kuntoon, niin sen jälkeen en ole ammattilaista koneen kanssa tarvinnutkaan. Eikä sellaista alussakaan tarvittu juuri muuhun kuin winen idean ymmärtämiseen. Päivitykset sun muut eivät ole tuottaneet minkäänlaista ongelmaa minullekaan, joka en juuri mitään tästä hommasta ymmärrä.
    Kaikki se mihin minä olen tietokonetta tarvinnut, on toiminut ongelmitta. Ainainen tappelu erilaisten WINDOWS ongelmajuttujen kanssa on loppunut. Viruksista ei ole ollut tietoakaan. – Kone on toiminut.
    Ite suosittelen Ubuntua juuri itseni kaltaisille käyttäjille, jotka eivät juuri mitään näistä koneista ymmärrä. Tämä pelittää meilläkin! Elämä helpottuu todella paljon!

  8. Risto Says:

    Kyllähän niillä on helpoa , jotka osaavat käyttää linuxia/Ubuntua, nyt olen saanut tuntumaan ja pienellä heinosäädöllä kaikki suujuu todella hyvin. Itse pidän opera selaimesta, eikä Flash player 10.0 asentaminen tuottanut ongelmia. Aika paljon pitää säätää itse konetta mieleisekseen.

  9. Massi Says:

    Siirryin ubuntuun enkä ole katunut. Amarok-musasoitinkin hakkaa winampit mennen tullen ja Evolution-sähköpostiohjelma on myös hyvä.

  10. Jyrki Wiren Says:

    Miten ubuntun/linuksen kanssa toimii vanhat office paketit,kuvan käsittely ohjelmat,kirjanpito järjestelmät ja selaimet.pitääkö kaikki vanhat tiedostot varmuuskopioida ennen asennusta.Voiko asentaa vanhan xp:n rinnalle vai poistetaanko asennuksessa xp turvasyistä. toimiiko s-postit entiseen tapaan ?

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!