Linux, avoimuus ja elokuvat

Mitä tekemistä Linuxilla, avoimella lähdekoodilla tai avoimuudella ylipäätään on elokuvien kanssa? Löytyykö avoimia elokuvia, entä avoimia työkaluja elokuvia varten? Tai elokuvia avoimmuudesta?

Sisältö

Vuonna 2006 julkaistiin elokuva nimeltä Elephant’s Dream. Työniminä käytettiin tätä ennen ‘Orange’ ja ‘Machina’. Elephant’s Dream on täysin avoimilla työkaluilla eli lähinnä Blender-animaatio-ohjelmalla tehty lyhytelokuva joka on vapaasti levitettävissä ja josta on saatavilla myös lähdekoodit eli äänet, grafiikat, blender-animaatiotiedostot jne. Elephant’s Dream on mielletty ensimmäiseksi vakavasti otettavaksi avoimeksi elokuvaksi käytettyjen työkalujen sekä vapaan levitystavan takia. Elokuva voi olla juoneltaan joillekin katsojille haastava mutta jälki on kyllä katsomisen arvoista, erityisesti HD-versiona joka myös löytyy elokuvan kotisivuilta osoitteesta http://www.elephantsdream.org (elokuva löytyy myös Youtubesta)

Creative Commons

(c) copyright Blender Foundation | peach.blender.org

Samat tekijät ovat pistäneet taas koneita kuumaksi aloittamalla tekemään seuraavaa elokuvaansa työnimellä ‘Peach’, tuoreemmalta nimeltään ”Big Buck Bunny’ Elokuvan tekemistä voi seurata osoitteessa http://peach.blender.org/ josta löytyy myös mm. HD-tasoinen traileri, tietoa heidän käyttämästä renderöintifarmista jne. Traileri löytyy myös Youtubesta

Lisätietoa vapaista elokuvista ja linkkejä muutamiin lisenssiltään vapaisiin elokuviin löytyy Wikipediasta:
Open source movie production
List of open content films

Työkalut

Suurtuotannossa Linuxilla ja avoimilla ohjelmilla on koko ajan merkittävämpi ote. Aiheeseen pääsee hyvin käsiksi vilkaisemalla entisen DreamWorksin ‘Animation Technologistin’, Cinepaintin project managerin ja linuxmovies.org -perustajan Robin Rowen FOSDEM 2008 -tapahtumassa helmikuussa pitämän esityksen ‘Tux with shades‘. Esitykseen on listattu pitkä lista elokuvista joissa Linuxia on hyödynnetty. Tiesitkö että Linux on antanut osansa niin Titaniciin kuin Spiderwick Chroniclesiin. Esityksestä löytyy myös pitkä lista (kaupallisista) Linux-työkaluista aina veden mallinnuksesta väkijoukon luontiin, erilaisiin värinkorjauksiin ja efekteihin. Esityksen sisältö tiivistetysti on: “Practically all later major movies are Linux movies”.

SouthPark tehdään Mac-työpöydillä mutta renderöidään Linux-farmilla.
Myös oma henkilökohtainen lempparistudioni Pixar laskeskelee animaationsa Linux-farmeilla. Käytössään heillä on oma ‘RenderMan‘ -työkalunsa, editointiin käytetään Piranhaa (lähde)

Linux-maailmassa tunnetusta GIMP-kuvankäsittelyohjelmasta on tehty elokuvantekotarpeita ajatellen rajumpi versio nimeltään Cinepaint. Cinepaintin väriavaruus on riittävän laaja elokuville ja se tukee erilaisia elokuvateollisuudessa käytettyjä tiedostomuotoja. Cinepaintilla on esimerkiksi lisätty ‘Viimeinen Samurai’ -elokuvaan lentäviä (jousipyssyn tms) nuolia.

Screenwriter-ohjelmaksi voi valita puolestaan Linuxille, Macille kuin Windowsillekin saatavissa olevan Celtx:n hallinnoimaan käsikirjoitusta, storyboardeja jne.

Aikaisemmin mainitun Blender-animaattorin ympärille on kehittynyt myös kotimainen käyttäjäyhteisö joka tarjoaa suomenkielisiä oppaita käyttöön. Lisää tästä voit lukea lisää aikaisemmin julkaistusta Blender- artikkelista.

Jos yllätyksenä tulee se, että Linux on käytetyin käyttöjärjestelmä elokuvamaailmassa voi yllätys olla myös se, että suurin osa käytetyistä työkaluista on kaupallisia suljetun koodin ohjelmia. Pitkä lista niistä – mutta myös avoimista ohjelmista löytyy linuxmovies.org -sivustolta.

Ja löytyypä tarjolle muutama elokuvien tekoon keskittyvä Linux-jakeluversiokin: 64studio ja Ubuntu Studio. Ja ihan pelkkään videoeditointiin kannattaa kotikäyttäjän vilkaista Cinelerra, Kino, KDEnlive, Lives, PiTiVi, Avidemux ja Jahshaka. Osa löytyy Ubuntun pakettivarastoista, osa pitää kaivaa jostain muualta. Yhden arvion työkaluista voi lukaista täältä ja omien kokeilujen tuloksista voi kirjoitella vaikkapa tänne. Kunnon vertailu näistä editoreista esim. Ubuntu Hardyllä esim tähän blogiin olisi myös erittäin tervetullut, lisätietoja allekirjoittaneelta.

Elokuvia avoimmuudesta

BBC:n vuonna 2006 julkaisema kaksiosainen dokumentti ‘Codebreakers’ käsittelee avointa koodia ja sen tuottamia mahdollisuuksia mm. kolmansissa maissa. Dokumentti on tehty yhteistyössä mm. YK:n kanssa. Dokumentti onkin nyt ladattavissa YK:n sivuilta Creative Commons-lisenssin alaisena.

Ylen Elävästä Arkistosta löytyy muutama aihetta liippaava pätkä:
Linus Torvalds (1998)
Linus Torvalds (1996, ruotsiksi)

Yllättäen törmäsin myös suomalais-ranskalaiseen produktioon ‘The Code: Linux’ joka kertoo tarinaa Linuxin ensimmäisestä vuosikymmenestä
yle.fi linux.fi IMDB
Elokuvaa ei kotimaisin tekstein tunnu löytyvän mutta google video tarjoaa sen ruotsinkielisin tekstein ja youtube ranskaksi dubattuna

2007 alkuvuodesta ‘Show us the code’ -kampanjalla masinoitiin Microsoftia näyttämään että mikä kohta Linuxin koodissa nyt oli se mikä heitä harmitti. Kampanja kuitenkin lössähti ja vetäjät tekivät aiheesta videon

Vähän aiheesta ohi mutta Google tarjoaa laajan skaalan erilaisia esityksiä videoituina avoimeen koodiin liittyen sarjassaan ‘tech talks’. Aiheet käsittelevät erilaisia Open Source työkaluja, OS-projektien selviämistä ‘myrkyttäjistä’ sekä yleisesti Open Sourcen eduista jne.

Loppukevennykseksi vielä Behind the scenes: the Firefox Crop Circle sekä FirefoxFlicks joista osa on päätynyt jopa TV-levitykseen.

Risto H. Kurppa

5 Responses to “Linux, avoimuus ja elokuvat”

  1. S0rkkarauta Says:

    Vähän hyvä juttu!! Mistä tiesit tuon kaiken, kiinnostaako aihe??

  2. jee Says:

    Kunnon vertailu video editoreista esim. Ubuntu Hardyllä tähän blogiin olisi todellakin tervetullut.

  3. Jorma Liukka Says:

    Linux jyrää.
    Hieno homma

  4. Risto H. Kurppa Says:

    Väläytin vähän googlea 🙂 Eikä aihe mitenkään erityisesti kiinnosta vaikka Linuxia käytänkin ja Pixarin elokuvista tykkään.

    Ja videoeditorivertailua minäkin kaipaan, toivoisin että sen joku kirjoittelisi ettei itse tarvitse tehdä 🙂 Tässä lontooksi yksi lyhyt arvio: http://digital-filmmaking.blogspot.com/2007/08/video-editing-options-for-linux.html

    Olen noita kaikkia itseasiassa koittanutkin. Cinelerra on pisimmällä mutta vakaudessa jne oli jotain haasteita kun kokeilin mutta ominaisuuksien puolesta ilmeisesti vastaa tarpeitani. Mutta tosiaan, kirjoittajan jakkara on vapaana jos joku innostuu videoeditorivertailua tekemään.

  5. Risto H. Kurppa Says:

    Lisää löytyy
    http://www.youtube.com/watch?v=WVTWCPoUt8w (
    The Origins of Linux – Linus Torvalds)
    http://www.youtube.com/watch?v=4I8JtJsyJB4 (
    Interview: Torvalds talks role in Linux today)
    jne..

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!