Kokemuksia Ubuntusta, osa 2

Toinen osa tuli kuin tulikin, tosin minulla on eri haastateltava kuin olin ajatellut. Eikä oikeastaan tarvinnut edes itse haastatella, kiitokset proaktiivisuudesta tämänkertaiselle henkilölle, joka on 32-vuotias kuormitustestaaja. Windows-historiaa hänelläkin 3.11:sta XP:hen asti.


Mikä sai sinut kiinnostumaan Ubuntusta (tai Linuxista ylipäätään) ja kokeilemaan?

Kaikki alkoi oikeastaan ensimmäisestä työstäni, jossa työskentelin UNIX-ympäristössä päivittäin. Silloin kävin kurssin joka annettiin Linux-järjestelmässä, mutta pelkästään konsolipuolella. Ensimmäisen kerran Linuxia yritin asentaa joskus vuonna 2000, paketti oli Red Hat, kone pentium 75 MHz. Silloin ei onnistunut. Myöhemmin muutin omaan asuntoon rivitaloon ja yksi naapuri oli admin. Heillä oli sekä Windowsia, sekä Linuxia töissä, ja hän puhui kovasti Linuxin puolesta.

Kiinnostus sitten heräsi ja muistaakseni Tietokone-lehdessä huomasin artikkelin Knoppix- live-CD:stä. Kokeilin sitten sitä, mutta näytti hiukan karulta. Vaimo osasi käyttää vain Windowsia ja köyhä kun olin, niin ei ollut varaa hankkia toista konetta. Niinpä joutui aina silloin tällöin vain kokeilemaan live-CD:ltä. Lopulta sain rahaa säästettyä ja hankittua toisen koneen, jolloin vanha kone jäi viimein Linuxia varten vapaaksi. Hyllyssä oli valmiina Knoppix, Gentoo ja Suse.

Sitten naapuri vielä näytti minulle miten hänellä PC toimi tallentavana digiboxina, surffausalustana, DVD-soittimena, jne. MythTV:n avulla, joka oli ILMAINEN. Jälleen innostus heräsi. Olen ollut pitkään jo sitä mieltä että Linux on parempi kuin Windows ja lisäksi olin käyttänyt Blenderiä Windows-puolella harrastusmielessä, Open Source Rocks! Naapuri kertoi, että hänellä MythTV on Ubuntun päällä. Minä en Ubuntusta vielä ollut kuullutkaan, joten jälleen googletettiin. Loka-marraskuussa 2006 vanhaan koneeseen (Duron 900 MHz, 512 Mt, 20 Gt) sitten asensin Ubuntun.

Mitä käyttöjärjestelmiä käytät tällä hetkellä?

Työkoneessa on windows XP (ei mahdollista saada Linuxia), toisessa kotikoneessa on XP myös (vaimo vaatii spss ohjelmiston vuoksi, mutta siedätyshoito aloitettu OpenOfficella) ja toisessa on Kubuntu 6.10 (Edgy Eft). XP:tä käytän tällä hetkellä pelaamiseen, surffaukseen, Blenderin käyttöön, jne. Osittain juuri sen takia, että osaan vielä niin vähän käyttää Linuxia. Surffaus ja musiikin kuuntelu jo sentään onnistuu. Blenderiäkin kokeiltu, mutta ei vielä siirrytty kokonaan Linux-puolelle. Kovasti vielä opettelun alla ovat asiat.

Mitä terveisiä lähettäisit Ubuntun kehittäjille kokemustesi perusteella?

Ajureiden nopeaa tulemista toivoisin, itselläni on ollut hankaluuksia ASUS K8U-X emolevyn ja Twinhan alpha USB(7045A) kanssa. Onko kehittäjillä yhteydet valmistajiin, jolloin voisi saada nopeammin ajureita Linuxille? Uskoisin että laitevalmistajilla olisi kiinnostusta tukea Linux-kehitystä. Pelimoottorin kehitys voisi tuoda enemmän pelejä. Toivon jaksamista ja paljon limsaa ja pizzaa.

Jussi Nykänen

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!