Johdatusta tulevaan: KDE4

KDE:n uusi versioharppaus KDE 4.0 alkaa lähestyä salakavalasti, joten lienee paikallaan siitä kertoa hieman näin ennakkoon edistyneen käyttäjän ja kehittäjän vinkkelistä. Tällä hetkellähän Linux-maailmassa kaksi isointa työpöytäprojektia ovat GNOME ja KDE. Molemmat löytyvät myös Ubuntun valikoimasta, GNOME:n ollessa vakiotyöpöytäympäristö Ubuntussa ja Kubuntussa KDE.

KDE4 counter
(lähde: kde.org sivusto)

Edellinen “uusi ja mullistava” KDE 3.0 julkaistiin 3. huhtikuuta 2002, joten sitä onkin ehditty hioa ja kiillottaa nykyiseen 3.5.8 versioon mennessä melkoisesti. KDE4:n kehitys alkoi todenteolla vasta reilu vuosi sitten Qt4:n (KDE:n käyttämä kirjasto graafiseen ilmaisuun ja paljon muuhun) vakiintuessa ja asettuessa.Tällä hetkellä menemme 4.0rc2 painoksessa, joka tarjoaa jo “osaaville” käyttäjille ja kehittäjille ympäristön toimia, muttei vielä sisällä kaikkien kohisemia hienoja peruskäyttäjän silmäkarkkeja ja käytettävyyttä siinä määrin kuin moni on odottanut. Niin ei ole tarkoituskaan, vaan se tarjoaa vakaan alustan ominaisuuksien kehittämiselle.

konqueror
(lähde: kde.org sivusto)

UUU-uuu-Uutta kivaa

Solid, raudan sujuvaan käyttämiseen tähtäävä kirjasto, kehitettiin korvaamaan osa “vanhoista” sekalaisista kioslaveista ja muista ohjelmakerroksista KDE:n taustalla. Tällä hetkellä Solidin pitäisi tarjota sujuvaa verkon ja akun käsittelyä peruskaurojen lisäksi. Testaamaan en ole itse päässyt, koska omistan kiinteää rautaa joka toimii(tm). Tämä, kuten moni muukin osa KDE4:ssä, tulee saamaan lisää lihaa luiden ympärille tulevaisuudessa. Phonon on uusi ääni/mediapalvelu taustalla, korvaa aRTS-äänipalvelun. Siitä ja Solidista täsmätietoa lopussa olevissa linkeissä.

Plasma, tuo kohuttu työpöydän uudelleenideointi hävitti vanhat paneelit, työpöytäkerrokset ja kilkkeet työpöydältä korvaten ne Plasman palikoina “plasmoideina”. Työpöytätaso voi olla joko pelkkää kuvaa piirtävä plasmoid tai jotain muuta, päätä itse (atm kuva taitaa olla ainut todellinen vaihtoehto ;-)). Plasmoideja on tällähetkellä ns. “alapaneelista” ja sen perusvälineistä lähtien kelloihin, uutisvyöryttimiin ja kenties tulevaisuudessa niitä on mitä tahansa. Tämä osa on käyttäjän näkökulmasta kenties pahiten kesken, mutta tarjoaa jo perustoiminnot. Lisää odotettavissa ehkä piankin.

Oxygen on uutta KDE:ta silmälläpitäen kehitetty ja sen oletusteemaksi valittu kuvake, ikkunakehys ja ohjelmavipstaakityyli. Sarjassa asioita, jotka antavat ison osan oletusulkonäölle, mutta ovat helposti vaihdettavissa toiseen. Silti iso tekijä käytettävyydessä, niin esimerkin muodossa kuin ensimmäisenä asiana, joka pelastaa tai pilaa ensikokemukset totaalisesti. Makukysymys. Minulle ei sovi, osaa kuvakkeista lukuunottamatta, joten lienee keskivertokäyttäjälle melkoisen hyvä. 😉

Odotuksia

KDE4 ottaa aimo harppauksen yhteisiä freedesktop.org määritelmiä kohti tuoden yhtenäisyyttä työpöytäkenttään poistamatta vapautta toimia toisin. Tämä työ ei lopu koskaan, edistyminen edistyy.

Tällä hetkellä suuret massat tuskin vielä ihastuvat KDE4:ään, mutta karkean kuoren alla on hiomatonta timanttia, jos näin kaunissanaisesti voi kotiinpäin vetää. 😉 Paljon vielä uupuu lihaa luiden ympäriltä, MUTTA työ on vasta alussa. Todellinen mitta nähdään vasta vuoden päästä. Suosittelen kokeilemaan nyt tai viimeistään jossain vaiheessa talven aikana ja arvioimaan itse, onko sillä hetkellä näkyvä jotain uutta ja hienoa, vaiko jotain mihin et halua koskea. Mielipiteitä tulee olemaan molempia runsaasti, olettanen.

KDE4 asennnusohjeet Kubuntulle ja livecd

KDE 4rc2:n julkaisu-uutinen
ars technica kurkkii KDE 4rc2:sta

Lisätietoa KDE4:stä mm.
http://kde.org
http://techbase.kde.org
http://solid.kde.org
http://phonon.kde.org

http://www.freedesktop.org

Tm_T [i=tm_travo@ubuntu/member/kde.developer/jkekkonen]

PS. Aiheesta tulen kirjoittamaan lisää. Kommentteihin toivomuksia mistä vinkkelistä tahdotte käsittelyä, sekä aihetoiveita, kitos 🙂
tohtorin oma työpöytä: KDE3 ja KDE4

Tämä materiaali on käytettävissä GNU Free Documentation -lisenssillä

KDE® ja K Desktop Environment® logo ovat KDE e.V.:n rekisteröityjä tavaramerkkejä

10 Responses to “Johdatusta tulevaan: KDE4”

  1. Risto H. Kurppa Says:

    uiui, sormet tässä jo vähän syyhyävät. RC:t olen asennellut ja välillä vähän totutellut mutta stablea odotellessa, josko siitä saataisiin enemmän käyttäjäystävällinen. Niin – onko tietoa tarkemmin että mitä vielä on stableen odotettavissa, mitä ei näissä testiversioissa ole? Ehkäpä siitä seuraavissa osissa lisää..

  2. Timo Jyrinki Says:

    Jooh, lopullista versiota minäkin odottelen innolla. Ubuntun myötä siirryin Gnomeen, mutta sitä ennen tuli 6 vuotta käytettyä KDE:ta sen 1.x-versioista lähtien. Mistä tulikin mieleen, mitähän käytin ennen sitä kun muistaakseni 1997 tuli asennettua SUSE Linux ensimmäistä kertaa…

  3. Hookki Says:

    Jos trunkin kääntäminen joka päivä ei innosta, mutta haluaisi kuitenkin nähdä missä mennään, niin loistava vaihtoehto testaamiseen on kde4daily virtuaalikone: http://liquidat.wordpress.com/2007/11/23/kde-4-daily-builds-in-a-virtual-machine/

    Toimii myös VirtualBoxissa: http://liquidat.wordpress.com/2007/11/23/howto-transform-a-qemu-image-to-a-virtualbox-image/

  4. Fri13 Says:

    Juu’u, RC versiot ovat vielä pahasti kesken ja tänään enää 14 päivää aikaa KDE4 sarjan käynnistymiselle. KDE 4.1 tulee olemaan sellainen mikä on tarkoitettu ihan loppukäyttäjälle ja KDE4 enemmänkin vain kehittäjille tarkoitettu että saavat ohjelmat rauhassa. Eli sama kuin KDE2 ja KDE3 sarjan alussa. x.1 toi vasta ne ominaisuudet että käyttö oli kelvollista.

  5. MikkoJP Says:

    On kyllä aika ihme, jos kubuntu pyörii kde nelosella kahden viikon päästä. RC2 ei ainakaan viittaa mihinkään vakauteen…

  6. Hookki Says:

    RC julkaisuissa on ollut disabloituna kaikki ne ominaisuudet, jotka eivät olleet valmiita. Tämän hetkinen daily-buildi näyttää jo varsin valmiilta julkaisuun. Syytäkin tosin on, sillä 4.0 stable tagataan 04.01.2008 🙂

  7. Tm_T Says:

    Saanen muistuttaa että Kubuntu EI ota KDE4:sta oletustyöpöydäksi kuin vasta vuoden päästä. Se siitä sen spekulaatiosta 😉

  8. Fri13 Says:

    (sisältää korjauksia alkuperäiseen blogiin, älkää suuttuko ;-))

    Kubuntu ottaa 8.04 versiossa KDE4 käyttöön. Kuitenkin Kubuntu ei tule olemaan LTS versio kuten Ubuntu koska KDE4 ei ole sellaisessa tilassa että sitä voisi 3-5 vuotta tukea. KDE 3.5 sarja taas tulee säilymään myös saatavilla (kaksi eri imagea) mutta koska sen tuki tullaan ampumaan alas varmaan KDE 4.1 ilmestyessä eli tänä vuonna, ei sitäkään voida tukea 3-5 vuotta.

    Joten Kubuntu saa seuraavan LTS version vasta muutaman vuoden päästä kun Ubuntusta tulee uusi versio.
    KDE4 työpöydän saa oletuksena uteen kubuntuun 😉

    KDE4 on raakile ja se ei tule sisältämään ominaisuuksia mitkä KDE:lla haluttaisiin olevan vaan ne on siirretty 4.1 ja mahdollisesti 4.2 versioon, aivan kuten KDE3 sarjassa vasta 3.2 toi ne mitä oikeasti haluttiin ja oli ihan loppukäyttäjille suunnattu ominaisuuksien puoleen.
    Moni KDE ohjelma vaatii vielä “porttauksen” KDE 3.x sarjasta KDE4 sarjaan (Qt3 > Qt4) ja tämä on ongelmallista. Sitä varten tavallisten käyttäjien kannattaa odottaa sitä 4.1 versiota tai kokeilla KDE 4.0 versiota mutta olla valittamatta mitään sen ominaisuuksista tai bugeista! (bugeja saa ja täytyy raporttoide KDE kehittäjille silti! ;-))

    Solid ei myöskään tule korvaamaan osaa KIO-SLAVE palveluista vaan osa KIO-SLAVE palveluista _siirrettiin_ Solidiin koska solidin tehtävä on rautapuoli. KIO-Slavet eivät myöskään ole “vanhoja” saati “sekalaisia”. 😉

    Plasma korvaa Kickerin, Kdesktoptin ja monta muuta KDE tekniikkaa. Kicker, Kdesktop ja moni muu olivat niitä “sekavia” ja niitä olisi ollut vaikea alkaa ylläpitämään. Niillä ei ollut enää ylläpitäjää joten ne päätettiin uusia kertaheitolla.
    Plasmalla on hyviä ideoita mutta missä KDE oli aikaisemmin jaettu eri osiin, pystyi yksi kaatumaan ilman sen vaikutusta muihin. Plasma aiheuttaa sen että jos plasma kaatuu eikä se käynnisty, pitää käyttäjällä olla esillä komentorivi tai run ikkuna koska muuten plasmaa ei saa enää käytiin ilman X tappoa eikä alt+F2 tai muut näppäimet toimi joten plasmaa ei voi saada käyntiin. Tämä on suuri ongelma kun ennen kdesktop tai kicker saattoi kaatua ja ne sai silti käyntiin jos ne kaatui.

    Oxygen on tosiaan KDE4 oletusteema siinä missä Plastik oli KDE3 sarjan. Korjauksena se että Oxygen on siis _teema_ joka sisältää taustakuvat, kuvakkeet ja teemat.

    Ja KDE4 ei “ota harppauksia” kohti freedesktop määrityksiä koska freedesktop määritykset ovat suuremmalti osalta KDE projektin aikaansaannoksia. Esimerkiksi Gnomen käyttämä D-Bus on KDE3 DCOP palveluun perustuva. DBUS siis on tullut jo KDE3 versioon ja Gnomeenkin ja moni muu asia KDE:ista on siirtynyt Gnomeen. Eli jos tarkkoja haluaa olla, Gnome on se joka ottaa harppauksia kohti KDE:ta ja freedesktop määrityksiä kun KDE on se joka on luonut niitä enemmälti (molemmathan niitä tekee yhteistyössä).

    Ja mitä tulee eri työpöytäympäristöihin, noin vuosi sitten niitä oli vain kaksi, KDE ja Gnome. Nyt niitä on kolme, KDE, Gnome ja XFCE. Muut ovat vain ikkunamanagereja kun nämä kolme työpöytäympäristöjä.

  9. tpr Says:

    Tässäpä muutamia kommentteja nimimerkin Fri13 kirjoitukseen:

    Kyllä kioslaveja on vieläkin vaikka ja mitä, osa on vanhoja ja sekalaisia, joista osa KDE4:n myötä tullaan korvaamaan paremmilla ratkaisuilla. (toivottavasti)

    Lisäksi Plasman käynnistää kaatuessaan itsensä uusiksi ainakin yhden kerran ja myöskään KRunnerin toimintaan Plasma ei itsessään vaikuta, sillä se pyörii erillisenä prosessina. Itsellä ainakin alt+f2 toimii ihan hyvin, vaikka Plasman sulkisinkin.

    KDE3-sarjan oletusteema ei ollut Plastik, joka tuli kuvioihin vasta myöhemmin. Alussa teemana oli Keramik-niminen teema.

    Ja kyllä, KDE4 ottaa harppauksia freedesktop.orgin määrityksiä kohti. Siirtyessään D-BUS:iin pois DCOP:ista, siirtyessään käyttämään yleisiä kuvakenimimäärittelyjä, siirtymällä käyttämään HAL:ia laajemmin sekä ottamalla käyttöön jaettujen mime-tyyppien tietokannan.

    XFCE on myös ollut myös aiemmin saatavilla. Wikipedian mukaan kehitys on alkanut jo vuonna -96 ja ensimmäinen 2.x-versio ilmeistyi vuoden -98 aikana. XFCE 4.4 tosin ilmestyi viime vuoden tammikuussa.

  10. sasu Says:

    jaa kyllä se ubuntu vaan on niin hyvä!

    “TIEDON VALTATIE VAPUTEEN ON AVOINNA KAIKILLE” on ubuntun tämänhetkinen mainos

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!