Behind Ubuntu Suomi: Janne Johansson

Haastettelusarjassamme on tänään vuorossa henkilö, johon lienee törmännyt jokainen keskustelualueiden käyttäjä. Hän on tällä hetkellä keskustelualueiden eniten viestejä lähettänyt henkilö, ja seurassamme lienee harvoja, joita hän ei ole jossakin ‘uransa’ vaiheessa jollakin tavalla auttanut. Hän on tietenkin etunimellään tutuksi tullut Janne Johansson.

Nimi: Janne Johansson
Ikä: 33
Asuinpaikka: Vantaa
Ammatti: Ohjelmistosuunnittelija, joskin nyt on tullut tehtyä integroijan hommia.
Nimimerkki Ubuntu Suomen keskustelualueella ja/tai IRC:ssä: Foorumilla janne , IRC:ssä jjo
Kotisivu/blogi: Joku vanha tekele löytyy osoitteesta http://iki.fi/johansson/ , mutta ei siellä mitään ole. Enemmän vaikka last.fm sivu: http://www.last.fm/user/jjohanss/ tuntuu nykyään kotisivulta

Olet eräs aktiivisimmista keskustelualueiden käyttäjistä; Miten alunperin löysit keskustelualueille, ja ylipäätänsä yhteisön pariin?
Olen ehkä vielä toistaiseksi yksi kaikkien aikojen aktiivisimmista, mutta viime aikoina olen ollut harmillisen passiivinen foorumin suhteen. Ehkäpä tässä vielä tulee aktivoiduttua enemmän, kunhan muut hommat eivät vaivaa enää niin paljoa.

Keskustelualueille eksyin vielä Gentoon käyttäjänä, etsiskellessäni tietoa uudesta lupaavan kuuloisesta distrosta nimeltä Ubuntu. Foorumi vaikutti ihan kivalta ja päätin rekisteröityä ja vastailla muutamaan kysymykseen aikani kuluksi, vaikka en ollutkaan Ubuntun käyttäjä.

Foorumin henki oli sellainen, että viihdyin foorumilla ja ajan kanssa siirryin myös käyttämään Ubuntua, koska Gentoo ei enää vastannut tarpeitani ja Ubuntu vastasi niihin testaamistani distroista selvästi parhaiten.

Miten sinulla riittää innostusta käyttäjien auttamiseen vuodesta toiseen?
Tämä on vähän huono kysymys tilanteessa, jossa muut asiat vievät aikaani niin paljon, että en jaksa/ehdi foorumilla kamalasti pyörimään. Silloin kun sinne ehtii, niin ei se kamalasti innostusta tai jaksamista vaadi. Tosin nykyään tilanne on niin hyvä, että usein niitä avutta jääneitä ei juurikaan ole.

Osallistutko muuhun yhteisötoimintaan, kuin keskustelualueiden ylläpitoon ja runsaaseen auttamiseen?
En varsinaisesti. Olen kyllä Ubuntu Suomen tukitiimissä, mutta minustakin johtuen tiimin toiminta on aika hiljaista. Foorumi palvelee valtaosaa ihmisistä ja se on oikeasti hyväkin juttu.

Mikä on paras kokemuksesi Ubuntu Suomessa?
Minusta on ollut hienoa seurata Ubuntu Suomen kasvamista ja jäsenmäärän lisääntymistä pitemmällä aikavälillä.

Missä mielestäsi yhteisö pärjää hyvin, ja missä olisi parantamisen varaa?
Yhteisö pärjää erittäin hyvin siinä mielessä, että ‘kriittinen massa’ on selvästi saavutettu. Foorumi pyörii omalla painollaan ja foorumille on saatu houkuteltua (tai siellä on kasvanut) paljon osaavia ja auttamishaluisia kavereita.

En ole perillä yhteisön toiminnan heikkouksista laajemmin, mutta foorumin osalta olisi ehkä hyvä koettaa ylipäätään luoda jonkinlainen yhtenäinen moderointikäytäntö. Toki homma on nykyiselläänkin toiminut aika hyvin, koska moderaattoreina on tunnollisia ja fiksuja kavereita, mutta yhteinen linja esim. tupakka/alkoholi-keskustelujen suhteen olisi hyvä sopia. Tosin tuo vain esimerkkinä, sillä tuossa tapauksessa minun puoltamaani linjaa on selvästi jo noudatettu.

Miksi juuri Ubuntu?
Kuten jo mainitsinkin, käytin aikaisemmin Gentoo distribuutiota ja sen kehitys oli Gnome-pakettien osalta hidastunut merkittävästi. Lisäksi jatkuva kääntäminen (ja varsinkin ajoittainen emerge world) alkoivat hiljalleen rassaamaan.

Tuolloin Ubuntu oli yksi harvoista distroista jotka asensivat oletuksena Gnome-desktopin ja koska Gnome oli aina tuorein versio, kiinnosti distro minua aika paljon. Lisäksi siinä oli Debianin ansiosta, yksi kattavimmista pakettivarastoista ja paketinhallintatyökaluksi oli valittu minun käyttööni mieluisin vaihtoehto, valinta oli aika helppo.

Tekniseltä puolelta olin siis ‘myyty’, mutta distron elinkelpoisuuteen vaikuttaa aika paljon myös kehittäjien ja käyttäjien määrä sekä muodostuneen yhteisön henki. Gentoo oli aiemmin kuuluisa yhteisön hyvästä hengestä ja koska Ubuntu oli verraten tuore tuttavuus, mahdollisena käyttäjänä oli myös hyvä idea olla mukana yhteisön toiminnassa.

Osallistutko Ubuntun ja/tai muiden vapaiden projektien kehittämiseen? Saatko siitä kenties elantosi?
Vapaa-ajallani olen monesti ajatellut oman projektin perustamisesta tai/ja olemassa olevaan projektiin osallistumisesta, mutta saamattomuuttani nämä ovat jääneet.

Työkseni puolestaan olen nykyisellään mukana semi-yhteisöllisessä projektissa ja kun tuo loppuu, niin työskentelen toivottavasti silloinkin avoimen lähdekoodin projekteihin perustuvien tekniikoiden parissa.

Jos saisit muuttaa yhden asian Ubuntussa, mitä muuttaisit, vai muuttaisitko mitään?
Minun käyttööni Ubuntu on aika hyvä. Henkilökohtaisesti panostaisin varmastikin hitusen vähemmän kaikenlaisiin työpöytäefekteihin, mutta jos se on mitä ihmiset haluavat, niin olkoon sitten.

Mitä ohjelmien vapaus merkitsee sinulle?
Vapaat ohjelmat ovat seikka joka alunperin veti minua Linuxin puolelle. Opiskelin ohjelmointia ja minusta oli ajatuksena hienoa, että ohjelmien lähdekoodi oli vapaasti saatavissa. Avoin lähdekoodi mahdollistaa opiskelun ja osallistumisen, mutta lisäksi se tasoittaa samalla köyhien ja rikkaiden maiden eriarvoisuutta tietotekniikan suhteen.

Silti koen, että ohjelmien avoimuutta tärkeämpi tekijä on tiedostoformaattien ja protokollien avoimuus. Se ei pelkästään mahdollista laadukasta avoimen lähdekoodin toteutusta, vaan parantaa kilpailutilannetta suljettuja ohjelmistoja valmistavien ohjelmistotalojen kesken. Kilpailu voisi tällöin keskittyä täysin ohjelmiston toiminnallisuuteen, käytettävyyteen ja ylipäätään sopivuuteen käyttäjän tarpeeseen nähden. Nykyään kilpailussa tuntuu olevan kyse enemmän markkina-asemasta ja muista erilaisista keinoista saavuttaa vendor lock-in.

Mistä olet kotoisin?
20 ensimmäistä vuotta vietin Kouvolassa.

Siviilisäätysi?
Parisuhteessa.

jannedesk.pngNäytä työpöytäsi
Teemana ihan perus clearlooks. Taustakuvaan en ole paljoakaan panostanut, koska työpöytä ei oikeastaan ole juuri koskaan näkyvillä.

Lapsia, lemmikkejä?
Lapsia ei ole, eikä taida tullakaan. Lemmikkejä taloudessa 4 kissaa ja iso koira.

Mikä oli viimeisin lukemasi kirja?
Kaunokirjallisuuden puolella Gaimanin Coraline. Tietokirjallisuutta tulee harvoin luettua kannesta kanteen.

Kuka tai mikä on antanut sinulle eniten vaikutteita?
En osaa nimetä yhtä henkilöä tai asiaa. Kaiketi vaikutteita on tullut poimittua sieltä täältä.

Mitä teet vapaa-aikanasi, jos et ole tietokoneella?
Musiikkia elävänä ja äänitteiltä, elokuvia teatterissa ja dvd:ltä sekä ulkoilua.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!