Ubuntu Suomen Ohjeet-sivulle

  Nämä ohjeet ovat automaattisesti tuotettuja Ubuntun ohjekeskuksen ohjeista Internet-selaamista varten. Ohjeet ovat tarjolla alkuperäisessä, paremmin toimivassa muodossaan asennetussa Ubuntussa, kohdassa JärjestelmäOhjeet ja tuki. Ohjeet ovat käytettävissä lisenssillä CC-BY-SA 2.5.

  Tähän kokoelmaan ohjeita kuuluvat seuraavat aihealueet:

Ohjelmien lisääminen, poistaminen ja päivittäminen


Sisällys
1. Mikä on pakettienhallinta?
2. Ohjelmalähteet
3. Muiden ohjelmavarastojen lisääminen
4. Lisää/poista ohjelmia
5. Pakettien asentaminen ilman Internet-yhteyttä
5.1. Pakettien asentaminen Ubuntun asennus-CD-levyltä
5.2. Muiden pakettien asentamiseen käytettävien CD-levyjen käyttöönotto
5.3. APTonCD-ohjelman käyttö pakettien asentamiseen
6. Edistynyt pakettienhallinta
6.1. Synaptic-pakettienhallinta
6.2. Pakettienhallinta komentoriviltä käyttäen APT-työkalua
7. Yksittäisen pakettitiedoston asentaminen
7.1. .deb-tiedostojen asentaminen ja poistaminen
7.2. .rpm-tiedostojen muuntaminen .deb-tiedostoiksi
7.3. Tar-pakettien asentaminen
7.4. .run-pakettien asentaminen

Tässä osiossa opit käyttämään pakettienhallintaa lisätäksesi ja poistaaksesi ohjelmia Ubuntussa vain parilla napsautuksella. Opit myös kehittyneemmistä hallintaohjelmista ja löydät joitain valinnaisia ohjelmia, joita voit asentaa Ubuntuun.


1. Mikä on pakettienhallinta?

Pakettienhallinta on ohjelma, joka asentaa ja poistaa ohjelmia, sekä huolehtii kaikista eri ohjelmien tarvitsemista komponenteista.

Lisätäksesi tai poistaaksesi ohjelmia Ubuntussa, sinun tulee käyttää pakettienhallintaa. Se hakee ja asentaa tarvittavat ohjelmat Internetistä automaattisesti.

Ubuntun tärkeimmät pakettienhallintaohjelmat ovat:

Huomaa

Jos avaat kerralla useamman kuin yhden näistä ohjelmista, ne eivät voi toimia. Sulje ne kaikki ja avaa vain yksi kerrallaan.

Tarvitset ylläpito-oikeudet käyttääksesi mitään näistä ohjelmista. Katso Ylläpidolliset toimenpiteet saadaksesi lisää tietoa.


2. Ohjelmalähteet

Ohjelmalähteet ovat Internet-varastoja, joista voit ladata ja asentaa ohjelmia.

Ubuntuun voi asentaa tuhansia eri ohjelmia. Nämä ohjelmat ovat tallennettu ohjelmavarastoihin (ohjelmalähteet) ja ne voidaan asentaa vapaasti Internetin yli. Tämä tekee uusien ohjelmien asentamisesta Linuxiin erittäin helppoa. Ohjelmistojen asentaminen on myös turvallista, koska jokainen asennettu ohjelma on erikseen rakennettu Ubuntua varten ja sen aitous tarkistetaan ennen asennusta.

Ohjelmat on järjestetty neljään eri luokkaan ja ohjelmalähteeseen: Main, Restricted, Universe, ja Multiverse. Jaottelu perustuu siihen, millaista tukea kehitystiimi tarjoaa ohjelmalle, sekä siihen kuinka ohjelma noudattaa vapaiden ohjelmistojen filosofiaa.

Ubuntun asennus-CD sisältää joitain ohjelmia lähinnä Main-luokasta, mutta myös hieman Restricted-luokasta.

Jos järjestelmäsi on yhdistetty Internetiin, voit asentaa lukuisia muitakin ohjelmistoja. Esimerkiksi "Universe"- ja "Multiverse"-ohjelmalähteet ovat saatavilla vain Internetin välityksellä.

Varoitus

Multiverse-ohjelmalähde sisältää ohjelmia, jotka ovat määritelty epävapaiksi. Nämä ohjelmat eivät ole kaikissa maissa laillisia. Jos asennat ohjelmia tästä ohjelmalähteestä, tarkista että maasi lait sallivat ohjelman käytön. Näille ohjelmille ei ole myöskään tarjolla turvallisuuspäivityksiä.

Voit löytää lisää tietoa ohjelmalähteistä Ubuntun sivuilta.


3. Muiden ohjelmavarastojen lisääminen

On mahdollista lisätä ylimääräisiä ohjelmalähteitä, kuten sellaisia, jotka ovat kolmannen osapuolen tarjoamia tai jotka ovat Ubuntun vanhemmalle versiolle tarkoitettuja.

Varo

Ole varovainen, kun asennat ohjelmia kolmannen osapuolen ohjelmalähteistä. Niitä ei ole ehkä testattu Ubuntun kanssa ja ne voivat aiheuttaa järjestelmän rikkoutumisen.

 1. Avaa Järjestelmä->Ylläpito->Ohjelmalähteet ja valitse Kolmas osapuoli.

 2. Paina Lisää lisätäksesi uuden ohjelmalähteen.

 3. Syötä lisäohjelmalähteen APT-rivi. Tämän pitäisi löytyä ohjelmalähteen WWW-sivustolta tai vastaavalta, ja sen pitäisi näyttää samantyyppiseltä kuin seuraava:

  deb http://ftp.debian.org etch main
 4. Paina Lisää lähde ja sitten napsauta Sulje tallentaaksesi muutokset.

 5. Sinulle ilmoitetaan tietojen saatavilla olevista ohjelmista olevan vanhentuneita. Paina Lataa uudestaan.

 6. Useimmat ohjelmavarastot käyttävät GPG-avainta tarjottujen tiedostojen allekirjoittamiseksi, mikä tekee tiedostojen aitouden tarkistamisesta helppoa. Jotta apt voisi tarkistaa nämä, tarvitaan allekirjoituksia vastaava julkinen avain. Avaimen tulisi olla ladattavissa ohjelmavaraston WWW-sivuilta.

 7. Kun GPG-avain on ladattu, se voidaan tuoda käyttöön valitsemalla Varmennus-välilehti ja napsauttamalla Tuo avaintiedosto...-painiketta. Tämän jälkeen valitaan tuotava GPG-avain.


4. Lisää/poista ohjelmia

Sovellukset-valikon Lisää/poista-valinnalla voit asentaa ohjelmia tehdäksesi enemmän asioita Ubuntulla. Voit myös poistaa ohjelmat, joita et tarvitse. Tarvitset ylläpito-oikeudet Lisää/poista-työkalun käyttämiseen. Katso Ylläpidolliset toimenpiteet saadaksesi lisätietoa.

Jos tiedät ohjelman nimen, syötä se Etsi-kenttään. Muussa tapauksessa aloita valitsemalla ohjelmaluokka vasemmalta.

Jo asennetut ohjelmat on merkitty ruksilla nimen vieressä. Poista ruksi poistaaksesi ohjelman tietokoneelta.

Kun napsautat Toteuta muutokset, uudet ohjelmat ladataan Internetistä ja Ubuntu tekee pyydetyt muutokset. Jos et olet ottanut käyttöön online-ohjelmalähteitä, sinua pyydetään mahdollisesti syöttämään Ubuntu-CD joidenkin ohjelmien asentamiseksi.

Joitain ohjelmistoja ei voida asentaa tai poistaa käyttämällä Lisää/poista sovelluksia -ohjelmaa. Jos haluttua ohjelmaa ei löydy, käynnistä edistyneempi pakettienhallintaohjelma Synaptic (lisätietoja kappaleessa Kohta 6).


5. Pakettien asentaminen ilman Internet-yhteyttä

Automaattisesti paketit Internetistä noutavien työkalujen lisäksi paketteja voidaan asentaa pakettienhallinnalla myös CD-levyltä. Ubuntun asennus-CD:tä voidaan käyttää tähän tarkoitukseen. Lisäksi on saatavilla CD-levyjä, jotka sisältävät eri paketteja. Lisäksi APTonCD-ohjelmalla on mahdollista automaattisesti varmuuskopioida järjestelmään asennetut paketit ja luoda CD-levyjä, jotka sisältävät eri ohjelmalähteiden ohjelmia.


5.1. Pakettien asentaminen Ubuntun asennus-CD-levyltä

Jotkin paketit main- ja restricted-ohjelmalähteistä on mahdollista asentaa Ubuntun asennus-CD-levyltä. Aseta vain Ubuntun asennus-CD asemaan ja avaa Järjestelmä->Ylläpito->Synaptic-pakettienhallinta. Listataksesi ainostaan Ubuntun asennus-CD-levyllä olevat paketit, napsauta Lähde-painiketta Synaptic-pakettienhallinnan vasemmassa alakulmassa. Paketit ovat lueteltuna osiossa "Ubuntu 8.04_Hardy_Heron".

Jos paketteja ei ole luettelossa, CD-levy ei välttämättä ole määritelty ohjelmalähteeksi (CD-levyn pitäisi oletuksena olla ohjelmalähteenä). Lisätäksesi CD-levyn ohjelmalähteeksi, seuraa ohjeita osiossa Kohta 5.2, alempana.


5.2. Muiden pakettien asentamiseen käytettävien CD-levyjen käyttöönotto

Mahdollistaaksesi ohjelmien asentamisen paketteja sisältäviltä CD-levyiltä Synaptic-ohjelmalla ja muilla pakettienhallintaohjelmilla:

 1. Avaa Järjestelmä->Ylläpito->Ohjelmalähteet.

 2. Valitse välilehti Kolmas osapuoli ja paina Lisää CD-levy.

 3. Syötä CD.

Pakettien tulisi nyt olla luettelossa. Jotta Synaptic näyttäisi vain CD-levyllä olevat paketit, napsauta Lähde-painiketta Synaptic-pakettienhallinnan vasemmasta alakulmasta ja etsi sitten CD-levyn nimi Synapticin vasemman yläkulman luettelosta.


5.3. APTonCD-ohjelman käyttö pakettien asentamiseen

APTonCD-ohjelmaa voidaan käyttää kaikki järjestelmässä olevat paketit tai kokonaisia ohjelmalähteitä sisältävien CD-levyjen luomiseen. Etsi pakettienhallintaohjelmalla, kuten Synapticilla, aptoncd-pakettia ja asenna se..

Lisää tietoa ohjelmasta APTonCD löytyy ohjelman Internet-sivulta, aptoncd.sourceforge.net


6. Edistynyt pakettienhallinta

Ubuntu sisältää monia pakettienhallintaohjelmia, joissa on edistyneempiä toimintoja kuin mitä Lisää/poista sovelluksia tarjoaa.


6.1. Synaptic-pakettienhallinta

Synaptic on kehittyneempi pakettienhallintaohjelma, joka osaa asentaa ja poistaa jokaisen järjestelmään saatavilla olevan paketin. Käyttöliittymä on graafinen, kuten Lisää/poista -sovelluksenkin, mutta se tuo esille paljon enemmän tietoa ja mahdollistaa tietokoneeseen asennettujen ohjelmien täyden hallinnan.

Käynnistääksesi Synaptic-ohjelman avaa Järjestelmä->Ylläpito->Synaptic-pakettienhallinta. Synapticin käyttön tarvitaan ylläpito-oikeudet, katso lisätietoja kappaleesta Ylläpidolliset toimenpiteet.

Jos tiedät haluamasi paketin nimen, napsauta Etsi-painiketta, syötä paketin nimi tai osa siitä. Voit etsiä paketteja myös kuvauksen perusteella (esimerkiksi, voit etsiä kaikki paketit joiden kuvauksessa mainitaan "matematiikka").

Käytä vasemmalla olevia ryhmiä pakettiluettelon suodattamiseksi. Palataksesi ryhmiin haun tekemisen jälkeen, napsauta Ryhmät-painiketta.

Asentaaksesi paketin, napsauta seuraavaa laatikkoa ja valitse Merkitse asennettavaksi. Jos muutat mielesi, valitse Poista merkintä.

Poistaaksesi jo asennetun paketin, valitse Merkitse poistettavaksi.

Kun olet valmis, napsauta Toteuta-painiketta jolloin Ubuntu tekee valitut muutokset. Jos mitään muutoksia ei haluta tehdä, voidaan ikkuna sulkea.


6.2. Pakettienhallinta komentoriviltä käyttäen APT-työkalua

Jos käytät mieluummin Päätettä, voit käyttää apt-ohjelmaa (Advanced Packaging Tool) ohjelmien lisäämiseen tai poistamiseen. aptin käyttöön tarvitaan ylläpito-oikeudet, katso lisätietoja kappaleesta Ylläpidolliset toimenpiteet.

Päivitä pakettiluettelo kirjoittamalla päätteeseen:

sudo apt-get update

Asentaaksesi kaikki saatavilla olevat päivitykset:

sudo apt-get upgrade

Paketteja voidaan etsiä seuraavalla komennolla:

apt-cache search paketti

Paketti voidaan asentaa seuraavalla komennolla:

sudo apt-get install package

Poistaaksesi paketin:

sudo apt-get remove paketti

Listataksesi muut apt-komennot ja valitsimet:

apt-get help

Lisätietoja Debianin apt-ohjekirjasta ja apt-get-man-sivusta.


7. Yksittäisen pakettitiedoston asentaminen

Suositeltavin tapa asentaa ohjelmia on käyttää tässä kappaleessa kuvailtuja paketinhallintaohjelmia. Vaikka Ubuntun pakettivarastot ovat hyvin kattavia, haluat ehkä joskus asentaa paketin, jota ei löydy ohjelmalähteistä. Tällöin voit myös ladata ja asentaa tiedostoja WWW-sivuilta.

On tärkeää varmistaa, että kaikki ladattavat tiedostot ovat tällöin turvallisesta lähteestä.

On olemassa monia erilaisia Linux-pakettitiedostoja. Useimmat näistä liittyvät eri Linux-jakeluiden paketinhallintoihin. Esimerkkeinä Debian-pakettitiedostot (.deb-tiedostot), RPM-pakettienhallintatiedostot (.rpm-tiedostot), Tar-paketit (.tar-tiedostot) ja .run-tiedostot.

Tämä kappale kertoo näiden yksittäisten tiedostojen asentamisesta.

Varoitus

Ei ole taattua, että Internetistä ladatut tiedostot olisivat yhteensopivia järjestelmän kanssa, eikä tällaisia tiedostoja käytettäessä ole mahdollista saada automaattisia turvallisuuspäivityksiä. Siksi on suositeltavinta aina asentaa ohjelmat Ubuntun oman pakettienhallinnan kautta, jos ohjelma löytyy sitä kautta.


7.1. .deb-tiedostojen asentaminen ja poistaminen

Nämä tiedostot ovat Debian-paketteja. Ubuntuun liittyvät pakettitiedostot ovat .deb-päätteisiä johtuen Ubuntun läheisistä väleistä Debian GNU/Linux -jakeluun. Ylläpito-oikeudet tarvitaan .deb-tiedoston asentaiseksi. Katso lisätietoja kappaleesta Ylläpidolliset toimenpiteet.

.deb-tiedosto asennetaan kaksoisnapsauttamalla sitä. Jos halutaan käyttää päätettä, voidaan syöttää

sudo dpkg -i pakettitiedosto.deb

Voit käyttää pakettienhallintaa .deb-tiedoston poistamiseen kun se on asennettu. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa päätteeseen:

sudo dpkg -r paketin_nimi


7.2. .rpm-tiedostojen muuntaminen .deb-tiedostoiksi

Red Hat Package Manager (RPM) -tiedosto on eräs toinen pakettityyppi. Näillä tiedostoilla on .rpm-tiedostopääte. Näiden asentaminen Ubuntu-järjestelmään ei ole suositeltavaa. Lähes kaikissa tapauksissa saatavilla on myös Ubuntulle sopiva .deb-paketti. Jos kuitenkin ehdottoman tarpeellista, .rpm-tiedosto voidaan muuntaa .deb-tiedostoksi käyttäen alien-sovellusta. Tuloksena syntyvän .deb-tiedoston voi asentaa kuten kuvattu ylempänä.

Muuttaaksesi RPM-tiedoston .deb-tiedostoksi:

 1. Asenna alien-paketti.

 2. Kirjoita päätteessä

  sudo alien pakettitiedosto.rpm


7.3. Tar-pakettien asentaminen

.tar-, .tgz-, .tar.gz- ja .tar.bz2-päätteiset tiedostot ovat tar-paketeiksi kutsuttuja pakettitiedostoja. Niitä käytetään usein ohjelmien paketoimiseen Linux- ja Unix-ympäristöissä. Tar-paketteja voidaan myös käyttää muiden tiedostojen arkistointiin ja pakkaamiseen.

Jos valmista Ubuntu-pakettia ei ole tarjolla yhdestäkään Ubuntu-ohjelmalähteestä, voit käyttää päätettä (komentoriviä) asentaaksesi tai poistaaksesi tar-pakettitiedoston.

Ensimmäinen askel on tar-paketin pakkauksen purku ja tiedostojen kopiointi paketista. Jos pääte on .tgz tai .tar.gz, kirjoita päätteessä

tar xfvz tar-paketin_nimi

Tämän jälkeen täytyy seurata paketin mukana tulleita ohjeita. Nämä ovat yleensä tiedostossa nimeltä README tai INSTALL.

Tar-paketit sisältävät usein ohjelman lähdekoodin, ja ne täytyy tällöin kääntää, jotta niitä voitaisiin käyttää.

Huomaa

Ohjelmien kääntämiseen vaaditaan paketteja, joita ei oletuksena ole asennettu. Voit asentaa suurimman osan niistä kerralla asentamalla paketin build-essential.


7.4. .run-pakettien asentaminen

Joskus on tarvetta asentaa ohjelma (useimmiten peli) joka on paketoitu .run-tiedostoksi. Nämä tiedostot sisältävät ohjelmiston ja pienen ohjelman, jolla ohjelmisto asennetaan.

Alla olevalla ohjeella voidaan asentaa .run-päätteiseen tiedostoon paketoitu ohjelma.

 1. Etsi .run-tiedosto Tiedostoselaimessa

 2. Napsauta hiiren oikealla painikkeella tiedostoa ja valitse Ominaisuudet

 3. Tarkista että Salli tiedoston suoritus ohjelmana -valinta on valittuna Oikeudet-välilehdellä, ja napsauta Sulje

 4. Kaksoisnapsauta .run-tiedostoa ja paina Suorita päätteessä käynnistääksesi asennusohjelman

 5. Pääte-ikkuna avautuu. Seuraa mahdollisia näytölle tulevia ohjeita ohjelman asentamiseksi.

Huomaa

Kun asennusohjelma on käynnistetty, voi kestää jonkin aikaa ennen kuin asennusikkuna ilmestyy. Tämä on normaalia, sillä asennusohjelma purkaa kaikki tiedostot .run-tiedostosta käyttöä varten.